OffNews.bg

Пенгезов иска проверка на прокурора, който го разследва

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов е сезирал Етичната комисия с искане за проверка за уронване на престижа на съдебната власт от прокурор Стоил Тойчев от Софийската градска прокуратура (СГП), съобщава "Правен свят".

Пенгезов и шефът на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков бяха обвинени в длъжностно присвояване на пари от проект по програма ОПАК. По аферата с евросредствата с обвинения се сдоби и шефката на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева

В писмо до комисията Пенгезов настоява за проверка във връзка с интервю на прокурор Тойчев пред в. "24 часа", в което той изнася факти и данни от разследването. Според Пенгезов става въпрос за нарушение на принципа на конфиденциалност от Етичния кодекс на магистрата, според който "магистратът е длъжен да пази абсолютна дискретност и служебна тайна в социалното си общуване и частен живот относно фактите или сведенията, станали му известни при или по повод изпълнение на служебните си задължения и да изисква същото от съдебните служители".

Пенгедов акцентира на част от интервюто, в което прокурорът казва, че не е бил компетентен да разследва случая, но след като го разследвал и приключил, вече го дал за разследване на "компетентната прокуратура".

"Вън от противоречията, отнасящи се пряко до неговата, а и на държавното обвинение като цяло работа, моля да изясните в какво качество магистратът Тойчев убеждава читателите на вестника в моята виновност, след като дори и да има нещо общо със случая, по който щедро дава разяснения, то той е само една от страните по него", казва Пенгезов в писмото си до Етичната комисия на ВСС.

В този случай председателят на САС смята, че е нарушен принципът на справедливост и прозрачност и по-специално следните текстове: "В рамките на закона, магистратът гарантира публичност на действията и решенията си, като същевременно внимава да не бъдат засегнати законните права и интереси на участници в производството" и "Той излага пред обществеността лично или чрез медиите мотивите за своите решения по дела, представляващи обществен интерес като същевременно избягва поведение и действия, които могат да бъдат възприети като самоизтъкване или прекомерно търсене на обществено признание."

Пенгезов настоява Етичната комисия да обърне внимание и на думите на Тойчев, който казва по повод изказване на шефа на САС, че "вероятно цели да притесни и изплаши част от свидетелите". В този случай Пенгезов пита дали това не е уронване престижа на съдебната власт, след като хората четат в национален всекидневник изявление на прокурор, според което шеф на съд сплашва свидетели.

Председателят на САС настоява за проверка и на още едно изказване на прокурор Тойчев – във връзка с кариерното развитие на съдия Антон Урумов. Обвинителят е казал, че след като е гледал дело, по което страна е бил Пенгезов, съдия Урумов е бил командирован от Софийския районен съд в Софийския градски съд по нареждане на самия Пенгезов, който "като председател на САС е шеф на всички столични съдии".

Веселин Пенгезов категорично отрича това твърдение да отговаря на истината. Според наличните документи Антон Урумов е бил командирован от и.ф. председателя на САС Петя Шишкова.

Председателят на Софийския апелативен съд уточнява, че никога не е бил и няма как да бъде шеф на всички съдии. Вероятно, предполага Пенгезов, структурата на прокуратурата е накарала Стоил Тойчев да мисли постоянно в пирамидален аспект, но той не важи за съда.

И не на последно място – шефът на САС иска Етичната комисия на съвета да каже как едно такова твърдение ще се отрази на репутацията на съдия Антон Урумов и дали, разпространявайки неверни твърдения в обществото, прокурор Тойчев е спазил и по отношение на Веселин Пенгезов принципът на вежливост и толерантност, залегнал в Етичния кодекс: "Колегиалните отношения между магистратите и служителите в съдебната система, независимо от мястото на служебната йерархия, трябва да се основават на взаимно уважение и толерантност чрез въздържане от всякакво поведение, което вреди на репутацията на органите на съдебната власт."

По информация на "Правен свят" Етичната комисия на съвета ще обсъжда въпросите около Веселин Пенгезов на заседание в сряда. Вероятно и тогава ще бъде обсъдено и писмото на председателя на САС.

Както е известно, Съюзът на съдиите сезира ВСС с искане за проверка на твърденията на председателя на САС за оказан натиск от политици по определени дела.

Очаква се на заседанието си в четвъртък ВСС да отстрани временно от длъжност Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд полк. Петър Петков заради повдигнати срещу тях обвинения, свързани с обществени поръчки по програма ОПАК.