OffNews.bg

Разходите за председателството ни на Съвета на ЕС ще надхвърлят очакваното

Разходите за подготовката на българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще надхвърлят предвидените за тази година 50 млн. лв., като предстои актуализиране на сумата, съобщи за БНР Яна Дочева, изп. директор на Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство.

Цялостният бюджет за 3-годишния период на подготовката е 150 млн. лв., но тъй като основните разходи са през 2017 г., планираните средства няма да бъдат достатъчни, посочи Дочева.

През първата половина на 2018 г. над 18 хил. делегати ще посетят страната ни, които ще се включат в над 230 събития.

До края на месеца се очаква приемането на Финансовата рамка за 2017 г., като вече е в действие и логистичната подготовка на събитията. По думите на Дочева ремонтите на двете сгради - НДК и резиденция "Бояна" ще приключат навреме.

Предвидено е министрите, държавните и правителствени ръководители, и придружаващите ги делегации да бъдат настанявани в 4- и 5-звездни хотели.

Дочева уточни още, че те сами ще поемат разходите за настаняване. Що се отнася до транспортиране на делегатите, НСО ще осигури леки автомобили и микробуси. Автобусният превоз е в отговорностите на Националния център за подготовката и провеждането на Българското председателство.

Според Яна Дочева надвишаването на тези 50 млн. лв. е нормално, понеже са спестени от миналата година, а за 2018 г. едва ли ще бъдат използвани. Тя допълни още, че няма забавяне в сроковете за възлагане на обществените поръчки и отхвърли критиките за липсата на добра комуникация и координация.

Обучението на служителите, ангажирани с българското председателство, вече е започнало. Преводачи ще се осигуряват на министерско ниво от Главна дирекция "Преводи" на ЕК, а за преводачи за конкретни събития са предвидени средства от общия бюджет за председателството.

Във връзка с информирането на българите, за смисъла и ползата от председателството, е предвидена сериозна кампания, като ще бъдат разработени информационни материали и клипове.