OffNews.bg

Цензурираха книга за Джордж Вашингтон заради "щастливи роби"

Книга с картинки за деца, разказваща за Джордж Вашингтон и неговите роби, бе изтеглена от книжарниците в САЩ след вълна от критики, предаде Би Би Си.

"Торта за рождения ден на Джордж Вашингтон" разказва историята за роба на президента, Херкулес, и неговата дъщеря. Тя привлече вниманието на хората с картинките си на усмихващи се роби, които бяха описани като "силно проблематични".

Издателство "Схоластика", което публикува творбата, заяви в свое обръщение, че без допълнителен исторически контекст, книгата "може да даде грешна представа за истинския живот на робите". След което то се самоцензурира, като изтегли продукта си от пазарната мрежа.

Книжката бе издадена на 5 януари, като срещна огромна съпротива от читателите, които я определиха като "отвратително неточна". 

"Не мога да повярвам, че хората се радват на детска книжка, която представя щастливи, радостни роби", пише един човек.

В описанието, което "Схоластика" са ѝ дали, можем да прочетем: "Всички са в трепетно очакване на рождения ден на президента. Особено слугите на Джордж Вашингтон, които шетат из кухнята в подготовка на най-доброто празненство на света. "О, колко много харесва тортата си Джордж Вашингтон! И, о, как само той разчита на Херкулес, своя главен готвач, който трябва да му я приготви. Херкулес, който е роб, много се гордее, че ще опече тортата за президента".

Авторът Рамин Ганешрам и илюстраторът Ванеса Брантли-Нютън са описали историческия контекст на историята в своите бележки под линия, но бяха критикувани, че не са го направили вътре в самия сюжет.

Според някои разказът може да остави децата с "непълно разбиране на живота на протагонистите и робството като цяло", ако възрастните решат да не им прочетат бележките под линия.

"Въпреки че уважаваме труда и уменията на автора, илюстратора и редактора, вярваме, че без допълнителен исторически контекст относно колко е зло робството - какъвто тази книжка не предлага, - тя може да даде погрешно впечатление за живота на робите и следователно трябва да бъде изтеглена от продажби", написаха от издателството, като допълниха, че според тях изданието не спазва стандартите за правилно излагане на информация на малчуганите.

"Странно и доста обезпокоително е, че някои поробени хора са имали по-добър живот от други, както и са били в "близки" отношения със своите поробители. Но те са били достатъчно умни, за да използват тези "предимства", за да подобрят живота си. "Торта за рождения ден на Джордж Вашингтон" не възприема ужаса на робството за даденост. На няколко пъти в книгата се коментира робството, възприема се, и се предлага на деца и възрастни да навлязат в него, докато четат по въпроса", написа редакторката Андреа Пинкни.