OffNews.bg

Човекът, в чийто дом се роди ДПС, напуска партията

"ДПС се роди в моя дом. Каузата беше ясна за всеки един от учредителите – правата и свободите на хората. Още тогава предупредих всички присъстващи на учредителното събрание, че ако се отклонят от тази кауза, не могат да разчитат на мен. Това се случи.

Това заяви Бахри Юмер, областният лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел за пети пореден път, след като обяви, че напуска партията, цитиран от сайта 24rodopi.com.

Политикът е роден на 08.05.1956 г. в с. Папрат, община Джебел. Има магистратура по тюркология. Преди да бъде избран за пръв път за кмет на Джебел, е работил 11 години като учител по математика в различни училища на общината.

Той е един от съучредителите на ДПС в област Кърджали на 08.01.1990 г. Член е на ЦС на ДПС и е председател на Областния съвет на партията. Бил е депутат във ВНС и 36-тото Народно събрание на България.

Ето какво заяви още Бахри Юмер пред 24rodopi.com.

Г-н Юмер, появи се информация, че оставате в партията, а в същото време сте неотлъчно до г-н Местан? Как да разбираме това?

Разберете го като невярна журналистическа интерпретация. Казах точно обратното. Явно не съм бил разбран. Надявам се на коректност и корекция в духа на истината.

Каква е истината?

Знаете, че аз съм един от основателите на партията. ДПС се роди в моя дом. Каузата беше ясна за всеки един от учредителите – правата и свободите на хората. Още тогава предупредих всички присъстващи на учредителното събрание, че ако се отклонят от тази кауза, не могат да разчитат на мен. Това се случи.

Кое е тревожното? Чии права и свободи са нарушени? Свалянето на председателя г-н Местан и изключването му от партията ли?

В една нормална партия какво трябваше да се направи? Ако има проблем с даден член на партията, се свиква съответната организация – местен съвет, общински съвет, областен съвет, и той се обсъжда. Дава се дума на човека. И осъденият на смърт има право на последна дума. Не може по този начин. А в случая говорим за председателя на партията. Защо не бе изслушан от Централния съвет? Не бе поканен за заседанието. Мен също никой не ме е уведомил, а съм областен лидер на партията. На най-голямата и най-важна структура, на която се крепи партията.

Какво означава това? Какво е Вашето решение?

Означава, че в тази кауза, за която ви говорих вече, и която носи началото си от 8-и януари 1990 година, в тази кауза има отклонение. Нарушени са правата и свободите.

Даже в тоталитарни партии се дава право на отговор, на последна дума.

И сега вече казвам, че е настъпил моментът. Свободен съм да работя за тази кауза – за правата и свободите, но напускам партията. Аз не мога да остана в такава партия. Каузата я няма вече в ДПС. Не съм бил толкова години лидер на областната структура за едното „Браво" за „5 от 5" спечелени депутатски мандати или за „7 от 7" общински кметове. Да, знаем как се печелят избори, но сме дали клетва пред хората да защитаваме правата и свободите им. Напускам Областния съвет на ДПС в Кърджали и председателския пост. Напускам ДПС. Не съм вече член на партията.

Съпредседателите казаха, че ще разговарят с Вас? Надяват се да изчистите позицията си и да се откажете от подкрепата за г-н Местан?

Да разгледат моето положение на заседание на ЦОБ ли? Филмът от онзи ден в по-малък формат, може би. Не, няма да имат този лукс. Няма да позволя да ме разиграват.