ДПС се разцепи, Местан не даде оставка, но знаел какво го чака

OFFNews 24 декември 2015 в 11:55 23945 30

Заседанието на Централния съвет на ДПС, свикан от 13 часа в София, е нелегитимно, но аз няма да се крия зад устава. Това обяви в Кърджали Лютви Местан, цитиран от rodopi24. Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка, каза още Местан. 

На форума в столицата Местан не е бил поканен, той ще бъде свален от поста навръх рождения си ден днес. От думите му стана ясно, че няма да подава оставка, но ще се съобрази с решението на партията си. 

Поводът за свикването на ЦС на ДПС е речта на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в която той остро разкритикува Местан, заради протурската му декларация, прочетена от парламентарната трибуна ден, след като на 24 ноември край турско-сирийската граница беше свален руски бомбардировач. 

Местан е придружен от депутатите Шабаали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов и областният лидер на ДПС в Кърджали, и кмет на Джебел Бахри Юмер. Така на практика ДПС се разцепи за първи път в парламента. 

19 години съм бил коректен в ДПС, именно поради тази причина от мен трудно ще се изгради образа на предателя. 
Отправям призив към всички да имаме съзнанието, че ако загубим човешкото достойнство, губим себе си. Знам какво ме чака. Няма от какво да се срамувам. Днес ще получа най-ценния подарък, каза Местан и допълни: Свободата, Санчо, е велико нещо!.

Попитан дали очаква разцепване на ДПС, Местан обяви, че ще продължи да работи за идеите на партията. "Не съм избягал никъде, тук съм в България, в моя роден град Кърждали и ще бъдат тук тези дни. Не очаквайте да избягам и да се скрия", каза още лидерът на ДПС. 

Подобен трус в ДПС имаше през 2010 г., когато от движението си тръгна дългогодишният заместник-председател Касим Дал. Тогава обаче той бе последван само от един депутат - Корман Исмаилов. Двамата направиха Народна партия "Свобода и достойнство", която сега е част от Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!