OffNews.bg

Здравният министър иска редовни отчети от НЗОК

Здравната каса трябва редовно да се отчита за изразходваните средства, за да има яснота за какво се заплаща. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров на среща с Надзорния съвет на Касата и Българския лекарски съюз.

По този начин няма да има недостиг на средствата и НЗОК ще заплаща за реално извършени дейности, посочи проф. Петров.

На срещата за пореден път са били изложени исканията и въпросите на лекарите относно методиката за изплащане на болничната и доболничната помощ, с колко може да се надвишава лимита на интензивните грижи, методиката за медицинските изделия и др.

Съвсем скоро се очакват и реални решения, които да внесат спокойствие в системата, обясни здравният министър. Проф. Николай Петров посочи, че възнамерява да се среща редовно с представителите на Надзорния съвет на НЗОК, за да наблюдава дейността на Касата.

Здравната каса в момента действа неясно и непредвидимо, което не е добре нито за лекарите, нито за пациентите, коментира председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. По думите му не е прието нито едно от десетте искания на БЛС, въпреки твърдението на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, че Касата е изпълнила вече седем от тях.

Лекарите продължават да настояват за връщане на старата методика за разпределение на средствата в болниците. Това беше и причината медиците да излязат на протест пред сградата на НЗОК в края на февруари.