OffNews.bg

Плевнелиев: Въпросът е не "Кой?", а "Защо предложиха Пеевски?"

Въпросът не е толкова "Кой предложи Делян Пеевски?", а "Защо предложиха Делян Пеевски за председател на ДАНС?". Това ли беше най-прозрачната кандидатура, това ли беше най-добрият начин и това ли беше процедурата, която всичките ние очаквахме да видим с оглед назначението на една толкова висша позиция? И тук въпросът стои в своята голяма сила, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за БНТ.

Според Плевнелиев, олигарсите в България са една шепа хора, които зависят от държавата и не могат без нея. Те разчитат на "три каци с мед" : първата е държавните пари – къде се намират те, кой ги управлява и дали се намират само в една банка или са разпределени в много; втората е обществените поръчки, това е най-голямата "каца"; и третата е приватизацията.

Президентът подчерта, че решението на проблема с олигарсите е "елементарно - посочваме трите каци с мед и намираме механизми как там да се пипа по-малко“.

В Президентството отношенията са работни, професионални – част от моите правомощия съм възложил на вицепрезидента. И Маргарита Попова се справя добре в рамките на всичко, което ние сме съгласували като процес, каза държавният глава, но същевременно допълни: " Разбира се, това, което е по-важно да се знае, е, че в тези тежки турбулентни времена аз очаквам и вярвам, че всеки един в президентската институция ще работи и ще допринася с действията си за стабилността на институцията. Което да отговори на очакванията на гражданите, че в трудни и тежки времена за нацията има президентска институция, която стои на страната на Конституцията и на страната на народа".

Няма невинни от политическите сили относно блокиране работата на парламента, включително и ГЕРБ, категоричен е президентът.

Когато става въпрос за парламентарната институция, която е с най-ниско доверие, когато виждаме как в парламента процъфтяват процедурните хватки, партизанските битки, трябва да си дадем сметка, че зависи от всички нас – трябва да променим подхода, каза президентът.