OffNews.bg

Пациентските организации искат свой представител в Съвета по цени на лекарствата

Пациентските организации настояват техен представител да бъде включен в Съвета по цени на лекарства и реимбурсиране. Това обясниха представители на национално представените организации след среща с новия здравен министър проф. Николай Петров.

По този начин ще може да се гарантира прозрачността на работата на Съвета и ще се чуе думата на гражданите, обясни Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите. 

Представителите на пациентските организации в България са обсъдили краткосрочните и дългосрочните проблеми в здравеопазването, които трябва да бъдат решени.

 На първо време ще бъдат завършени редица търгове и проекти, започнати преди това. Ще трябва да бъде довършена и Стратегията за здравеопазване, посочи проф. Петров.

Това е само предварителна среща, за да мога да се запозная с исканията на пациентските организации и едва след това да можем да се съберем отново и да видим кое може да се реши и кое не, кой проблем е спешен и кой може да почака, допълни здравният министър.

Проф. Петров е получил около 40 точки с искания, обсъжданията на които ще започнат най-рано следващата седмица.

Вчера здравният министър се срещна с представители на съсловните организации, които също изложиха исканията си. Едно от основните е връщането на старата методика за заплащане на медицинските дейности от Здравната каса.