OffNews.bg

Отнеха достъпа до класифицирана информация на Флоров

Отнет е достъпът до класифицирана информация на директора на ГДБОП Станимир Флоров, съобщи БНТ.

Флоров бе временно отстранен от поста си със заповед на служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова. Отнемането на допуска на Флоров до секретна информация е станало с решение на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), след като срещу антимафиот №1 прокуратурата стартира разследване за корупция и покровителстване на лица от подземния свят. Като директор на ГДБОП Флоров имаше достъп до най-високото ниво на държавна тайна с гриф "Строго секретно".

Разследването срещу Флоров стартира след анализ на документи с разработки на Национална служба “Сигурност” (НСС). Прокурорите от СГП установиха, че изтеклите в медиите документи са автентични.

Според тях Флоров е бил обект на разследване за това, че като служител в ГДБОП, работил по делото „Опицвет” (за производство на амфетамини, бел. ред.), е предупреждавал срещу 20 000 германски марки хората, които са били разследвани по аферата.

В предложението за откриване на дело “Араби” пише, че Станимир Флоров е покровителствал лица, участващи в накротрафик и контрабандни канали.

“От съдържанието на документите в тези оперативни дела, както и от други доказателствени източници, е направен извод, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302 а”, обявиха на 19 април от прокуратурата. В хода на разследването ще се търсят и данни за разгласяване на класифицирана информация с разпространяването на секретните документи.