Възрастна жена пътува до Румъния, за да даде 15 000 на телефонни измамници

OFFNews 01 октомври 2020 в 09:26 3445 2

Снимка Pixabay

Възрастна жена два пъти е пътувала до Румъния, за да даде пари на телефонни измамници. Тя е пенсионерка от Русенско и е дала на измамниците около 15 000 лева и златни накити. Според схемата по която са действали, жената през цялото време вярвала, че помага на полицията да залови измамници, разказа в репортаж Нова телевизия.

Само няколко дни по-рано полицаи предотвратили първия опит на телефонни измамници да й вземат всички налични средства. 

В началото на септември пенсионерката повярвала на мним полицай, че ще стане жертва на измама, затова трябва да помогне. Под претекст, че трябва да даде пари за лечението на внука си, оставила до дърво пред дома си 4000 лева, които имала у дома, и злато. След това била заплашена, че ще й запалят къщата.

„Казаха ми: Изнасяй чантата, иначе влизам. Аз попитах къде са, къде да оставя чантата. Казах, че колкото имам - ще дам”, разказва потърпевшата.

Уплашената жена не успяла да види човека, който взел чантата с парите. Полицаите обаче заловили мулето и върнали парите и накитите. И тъй като пенсионерката не е съобщавала в полицията за този първи случай и досега се чуди откъде органите на реда знаели за това обаждане.

Няколко дни по-късно, след обаждане под претекст, че се извършва полицейска операция, пенсионерката отново взела наличните пари и ценности и тръгнала за Румъния. Вярвала, че говори с полицай и спазвала точно инструкциите му. Качила се на влак от мястото, където живее до Русе. Държали я постоянно на телефона. Казали й да отиде до болницата и оттам да вземе такси, с което да тръгне за съседния румънски град Гюргево. Уверили я, че там, в полицейската операция ще участва и внукът й, разказва те пред Нова. 

„Полицаят постоянно ми звънеше да види къде се намираме, минахме ли границата. Притесняваше се може би да не ме проверят и да намерят парите”, разказва тя.

Пристигнала в румънския град Гюргево и там получила инструкции да освободи таксито пред голям търговски център. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews