Стотици с маски на протест край тлеещото депо за отпадъци в Шишманци: Не можем да дишаме!

Пожарите в Дупница унищожиха иглолистна гора и наложиха затваряне на магистрала Струма. Обявен е екстремален индекс за опасност от пожари в 8 области на страната

OFFNews 14 август 2019 в 07:33 3157 0

Снимка Бтв

Над 200 жители на пловдивските села Стряма, Шишманци, Белозем и Раковски излязоха на протест тази сутрин пред завода за отпадъци в Шишманци, където гори сметището.

Гасенето продължава повече от 50 часа и сега тлее в дълбочина.

Заради задимяването на района хората се събраха рано тази сутрин на протест до завода с настояване отговорните институции да контролират по-сериозно дейността му, за да се сложи край на периодичните инциденти там, предава БНР. Те блокираха пътя към входа на завода. Мнозина носеха маски, демонстрирайки по този начин, че не могат да дишат. Хората са прекарали още една безсънна нощ, защото димът продължава да се стеле над целият район, предава БНР.

Пожарникари прогнозират, че огънят може да тлее до края на седмицата.

Според директора на пожарната гл. комисар Николай Николов, който вчера бе на мястото, не са отчетени критични нива на замърсяване на въздуха, опасни за живота и здравето на хората. Въпреки това той призова хората да затворят и уплътнят прозорците и вратите си.

Пожари избухнаха и в Хасковско и Пловдивско, а гасенето продължава. Пожарът от понеделник в землището на хасковските села Родопи, Брягово и Любеново в област Хасково бе локализиран във вторник. Пламъците обхванаха 8 000 дка площ. От тях 4 300 декара са от горския фонд. Заради вятъра в късния следобед във вторник старо огнище от пожара се възобнови заради вятъра, но огънят не засегна други площи.

Във вторник се разгоряха пожари в областите Кюстендил и Благоевград. В Кюстендилско те бяха два пожара и се стигна до обявяване на частично бедствено положение в района на единия от тях. 

Първият възникна малко след 16.00 ч. на изхода на град Дупница близо до жп тунела. Пожарът обхвана иглолистна гора. Малко преди 19 ч. той бе локализиран, но избухна втори в района на Дупница - в обект за вторични суровини на изхода на Дупница в посока Благоевград. Четири пожарни екипа се отправиха на място, а по-късно към тях се присъединиха още 4. Силното задимяване наложи спиране на движението по магистрала „Струма“ и пренасочването му по главен път Е–79. В района бе обявено частично бедствено положение до до 24.00 часа на 14 август.

В гасенето се включиха пожарните служби от Дупница, Самоков, Благоевград, техниката на ВиК-Дупница и община Дупница, фирми с техника и зърнопроизводители, десетки доброволци, както и екипи на Областно пътно управление и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, които трябваше да установят има ли поражения по моста на магистрала "Струма" и компрометирани елементи. Засега няма информация за опасни газове над допустимото.

Пожар избухна и в здравната служба в село Селище. Сигналът за него е подаден в 17.27 часа. Огънят е нанесъл само материални щети.

Опасността от пожари днес е голяма. Екстремален индекс за пожароопасност е в сила на места в 8 области на страната. Индексът важи за областите: Плевен, Русе, Велико Търново, Ловеч, Бургас, Благоевград, Кюстендил и Перник. Екстремалният индекс означава, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови