След двойното убийство в Лозен Сарафов поиска оставката на шефа на СРП, снето е доверието от 8-о РПУ

OFFNews 06 август 2023 в 11:23 5687 2

Брифингът в прокуратурата

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Брифингът в прокуратурата. На снимката: Христо Кръстев, Чавдар Пастованов, Живко Коцев и Мирослав Данаилов.

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова след двойното убийство край софийското село Лозен, съобщи прокуратурата. Причината - неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена през 2022 г., причинена от извършителя и на трите престъпления - Чавдар Бояджиев (34 г.).

Обвиняемият живее с момиче и нейния баща на неговия адрес. Бащата е бил в системата на МВР в началото на 90-те години. През 1998 г. той е напуснал системата по собствено желание.

За първото убийство Бояджиев е разследван за смърт по непредпазливост и е пуснат срещу най-леката мярка за неотклонение. Заради това от днес доверието от 8-мо Районно управление на полицията е снето и е поискана оставката на ръководителя му. Самият извършител вече признава, че престъплението е извършено умишлено.

Чавдар Бояджиев е направил пълни самопризнания за двойното убийство в Лозен, у него са намерени вещи и на двете жертви - мъж на 27 г. и 18-годишна ученичка, съобщиха на брифинг днес разследващите. Мъжът е задържан за 72 часа и утре ще бъде гледана мярката му. Прокуратурата ще поиска задържането му под стража.

Двата трупа бяха намерени на 5 август в района на софийското село Лозен. Двете жертви са били застреляни. Телата им са открити на различни места. Едното - зад бензиностанция, а другото - до автомагистрала "Тракия". Момичето е било обявено за издирване в петък.

И двете жертви са умъртвени по особено жесток и мъчителен за жертвите начин. Разследващите не дават подробности от уважение към близките.

В основата на престъпленията са пари. Яна е претендирала за дължими суми, Бояджиев пък е дължал пари на 27-годишната си жертва.

Момичето и убиецът са имали сексуални отношения, правили порно клипчета, които са качвали в сайтове. Тя е поискала 2000 лева, които той е отказал.

Дължимата от Бояджиев сума към убития мъж е била 10 000 лева.

Убиецът е имал общ огромен дълг. Той е имал намерение да избяга от България през Турция и да се включи във военните действия между Русия и Украйна.

Сарафов

Почти едновременно с брифинга прокуратурата разпространи изявление на изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В него се казва:

"Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост.

Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици.

Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/.

В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС.

Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък следва да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения.

Ще бъда безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. Същевременно декларирам пълната си подкрепа за всички колеги, които съвестно, почтено и професионално изпълняват своите служебни задължения в полза на справедливостта и гражданското общество".

Първата жертва е млада жена, с която заподозреният е имал интимни отношения. По време на полов акт Чавдар я е удушил с колана си - по информация на Нова тв. Той е направил самопризнания. Съдът обаче го пуснал с най-леката мярка за неотклонение - подписка.

"По този случай няма развитие. Задавам си въпроса защо в такива случаи тези лица биват пуснати на свобода? Според мен те не действат сами и въпросът ми към прокуратурата е дали някой някой на ниско ниво, ниво Районно – не покровителства тези хора?” - попита в интервю за Нова тв Димитър Неделчев - приятел на убитата преди година жена.

Той отправи апел: „Пак се обръщам към МВР и Прокуратурата – този мъж не действа сам. Защо не направят справка, защо не изкарат лицата, с които той е свързан. Мисля че с него на територията на Лозен могат да се обвържат няколко лица с него”.

Той твърди, че в селото се носят слухове, че заподозреният се занимава с наркотици.

Брифингът

След двойното убийство Чавдар Бояджиев е арестуван на пътя между Айтос и Бургас. У него са открити боен пистолет със заличени номера, кутия с патрони и банкова карта на името на убития край Лозен млад мъж. Още при задържането си е направил самопризнания.

Обвиняемият не е имал разрешение за боравене с огнестрелно оръжие и боеприпаси.

При последващи претърсвания в София са намерени и други вещи на убития, както и мобилен телефон на втората жертва - 18-годишна ученичка в столична гимназия. 

От дома му са иззети вещи, по обувките му има кръв, експертиза ще изясни чия е тя.

Натривки от ръцете на обвиняемия показват, че той е стрелял с огнестрелно оръжие.

Заместник-главният секретар на МВР Живко Коцев каза, че първата жертва е ученичката. Тя е била убита в късните часове на 3 август. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство - мъж на 27 г. Убийствата са извършени с огнестрелни оръжия, "по особено жесток начин", заяви Живко Коцев.

В момента мъжът е задържан за 72 часа. Прокуратурата ще поиска задържането му под стража. Мярката му ще се гледа утре, 7 август.

За двойното убийство той може да получи доживотен затвор.

Първото убийство

На 6 април 2022 г. задържаният е извършил убийство по непредпазливост на 22-годишна жена, но е освободен с мярка подписка. В момента делото е на производство, то е стартирало в сектор "Разследване" към 8-о РУ, но е прехвърлено към отдел "Разследване" към СДВР.

"Откриваме сериозни пропуски по разследването, снели сме доверието от 8-о РУ и сме поискали освобождаването от длъжност на неговия ръководител", заяви Коцев.

Заместник-директорът на СДВР Мирослав Данаилов заяви, че майката на убитото момиче е подала сигнал в 8-о РУ, че е дъщеря ѝ е изчезнала.

„В момента обвиняемият живее с момиче, чийто баща е бил служител на МВР през 1991 г., назначен в столичното девето районно управление, през 1998 г. е напуснал системата на МВР. Обвиняемият Ч.Б. е ползвал оръжието на бащата на момичето", подчерта Коцев.

Извършителят на двойното убийство е задържан на входа на Айтос, у него е открито огнестрелното оръжие - пистолет със заличени номера, както и дебитна карта на една от жертвите, заяви Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления" против личността в ГДНП.

Снето доверие

Малко след прокуратурата прессъобщение изпрати и МВР. Чрез него ръководството на вътрешното министерство също снема доверието си от Осмо районно управление на полицията.

"В хода на досъдебното производство за двойното убийство на територията на София е установено, че заподозреният за престъплението е извършител и на друго умишлено убийство от миналата година, за причиняване на смърт по непредпазливост.

По настоящото досъдебно производство постъпват доказателства, според които може да се направи обосновано предположение, че с допуснати съществени пропуски във връзка с установяване на фактическата обстановка и набавяне на годни доказателствени средства, касаещи престъпление на същото лице от април 2022 г.

Във връзка с тези констатации са предприети незабавни мерки от страна на ръководството на МВР.

Началникът на сектор „Престъпления против личността" към отдел „Противодействие на криминалната престъпност" в СДВР гл. инспектор Григор Йосифов е преназначен на по-ниска длъжност, а началникът на столичното Осмо РУ напуска системата на МВР.

Ще бъдат назначени проверки, в хода на които ще се изяснява тежестта на установените нарушения от страна на различните служители от МВР", се казва в текста на прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Tsvyatko Kovachev

15.02 2024 в 05:34

голяма смрад ще се разнесе , ама някакви оставки не стигат , трябва съд и затвор !

-295

1

Vitorio

06.08 2023 в 13:21

В България, живите завиждат на мъртвите! Затова винаги когато има причинена смърт, убиеца бива пазен и гален от законна, а на загиналият се завижда, че се отървал от черната съдба да бъдеш роден и да живееш в България!
Дори имаше подобен некролог на група приятели към починалият им другар...
Някой да помни имената на убитите момичета от Семерджиев?!
Чавдар и той е затрил 2 красиви български момичета, също както Семерджиев, сигурно ще си правят компания в затвора, ще си гледат татуировките...
Извода е че българският живот няма стойност, затова на никой не му пука, дори и на близките на умрелите!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки