Напрежение в София: Десетки гневни след смъртта на шофьора блокираха булевард. Гешев на крака във Факултета

OFFNews 09 октомври 2022 в 19:29 8665 6

Иван Гешев в двора на 75-о училище във Факултета в опит да успокои гневните роми.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Иван Гешев в двора на 75-о училище във Факултета в опит да успокои гневните роми.

Расте напрежението заради смъртта на таксиметров шофьор от ромски произход след засичане на пътя и последвал побой в кв. "Разсадника" в София тази нощ.

Роднини, близки на починалия и съпричастни със семейството му блокираха булевард "Константин Величков" към 19 ч и спряха градския транспорт. Полицаи на място успяха да ги убедят да пуснат трамваите, но за кратко. Дошлите още от кв. "Факултета" роми спряха трамваите.

За кратко напрежението ескалира, протестиращ счупи стъкло на кола. Намеса на полицаи укроти ситуацията.

Преди това на кръстовището със "Сливница" имаше кордон от полицаи. Появиха се и полицейски бусове, за да изтласкат протестиращите.

Протестът е близо до мястото на извършения побой. Там през днешния ден хора оставяха бели цветя.

След повече от двучасова блокада, около 21:30 ч, трамваи бяха пропуснати. Автомобили още не можеха да минават. Движението бе отпушено малко след 22 ч, когато протестът приключи.

Към началния час на протеста главният прокурор отиде на място в ромския кв. "Факултета" в опит да потуши напрежението. Срещата се проведе в двора на 75-о училище. Ромите посрещнаха Иван Гешев враждебно, решили, че са ги събрали, за да им попречат да отидат на блокадата на булевард "Костантин Величков". Гешев успя да ги убеди да се върнат и изслушат.

"Няма да оправдаем никой виновен и няма да обвиним никой невинен", увери ги Иван Гешев, а пред медиите каза, че там трябва да е не прокуратурата, а някои политици, които били виновни за бума на престъпността напоследък. Присъствието си обясни с думите, че "някой трябва да свърши работата".

Вътрешният министър Иван Демерджиев реагира в тв ефира на Нова нюз с думите, че Гешев си правел пиар. "Резултатът е, че от 70 протестиращи на булеварда сега има 200 души", разгневи се той.

От училищния двор обвинител номер едно на България каза, че познава проблемите на ромите и им даде думата за въпроси. Те поискаха справедливост и ефективно противодействие на престъпността. Гешев отговори, че за справедлив процес е нужна и компетентност от страна на съда. Увери ги, че прокуратурата и МВР са си свършили работата, но в последствие ще се гледа и мярка "задържане под стража" на обвинения по случая.

След края на срещата обаче ромите се отправиха към бул. "Константин Величков" и се включиха в блокадата.

Смъртоносното сбиване е станало вчера привечер, около 18:30-19 ч., информира прокуратурата. Двата автомобила са се засекли на улица в ж.к. "Разсадника-Коньовица", в карето между ул. „Методи Патчев“, ул. „Хъшове“ и ул. „Рибен буквар“. Шофьорите се скарват, а скандалът прераства в побой. Минути по-късно единият от тях - водач на такси, 34-годишен баща на три деца, умира. Арестуваният за 72 часа основен заподозрян е на 23 години, криминално проявен, с инициали Й. И. Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие умишлено нанесена средна телесна повреда.

Според съобщение на прокуратурата 23-годишният мъж е нанесъл удари на 34-годишния Х. Й., "с което по непредпазливост причинил смъртта му вследствие на умишлено нанесена на Й. Х. телесна повреда".

Братовчедка му и брат му разказаха пред България On Air, че преди смъртта си мъжът се обадил по телефона на брат си с молба да отиде, защото са го пребили. Той разказва, че когато е отишъл, брат му си глътнал езика и починал. Двамата уверяват, че са го били няколко души.

Според свидетели, интервюирани от БНТ, не 23-годишният мъж е започнал боя, а 34-годишният шофьор и задържаният е със счупвания, включително по лицето. Бил нападнат от шофьора и брат му.

Починалият шофьор също има криминална регистрация. Тя е за шофиране под въздействието на наркотици, каза вътрешният министър.

Според близките на водача на таксито обаче той е бил нападнат от няколко човека. Те поискаха и максималната присъда за извършителя: "Ако излезе, ще му стъжним живота, всичките тука, цялата рода".

Снощи гневни, роднини на починалия и съпричастни, заедно с таксиметрови водачи отидоха пред 3-то Районно полицейско управление, където бе задържан нападателят, а впоследствие и за кратко излязоха на платното на бул. "Тодор Александров".

Конкретната причина за смъртта на таксиметровия водач ще стане ясна след аутопсия, която предстои следващите дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

4

IvanofRumen

09.10 2022 в 21:48

Гешев е радост, но за кого? Много голям гьонсурат е каскета, също като шефа си от Банкя.

1810

3

Maxim

09.10 2022 в 21:26

Мангалите наново се вдигнаха, защото има такива боклуци като Каскета.

925

1

ешо

09.10 2022 в 20:13

а гешев като какъв е във факултета или събира гласоподаватели
 
X

Да помогнем на украинските деца!