Евроспорт показва тънкостите на хокея

OFFNews 23 февруари 2018 в 11:18 16315 0

Турнирът по хокей на лед традиционно е най-очакваният на всяка една Зимна олимпиада и в хода на Игрите непрестанно е следен с интерес както от дългогодишните му фенове, така и от неутралните зрители.

За много от тях обаче правилата не са особено ясни и това им пречи да се насладят максимално на този толкова интригуващ спорт. Евроспорт цели да промени това със специалния олимпийски епизод от поредицата „Спортът отблизо“.

Титулярният състав на един хокеен отбор се състои от 6 играчи – един вратар, двама защитници и трима нападатели. Подобно на баскетбола и волейбола, в хокея броят на смените е неограничен, като нерядко биват заменяни по няколко играчи наведнъж. Времетраенето на един мач е 60 минути, разделени на три периода по 20 минути. При евентуално равенство се играе 20-минутно продължение, в което важи правилото за „Внезапна смърт“, т.е. ако един от отборите вкара гол, мачът приключва веднага. Ако след продължението резултатът все още е равен, се пристъпва към изпълнение на дузпи.

Също както при футбола двата отбора изпълняват по 5 дузпи, като тук обаче има една характерна особеност - ударите не се изпълняват от място, а вместо това изпълняващият тръгва с дрибъл от центъра.

Това, което доста повече затруднява отскоро наблюдаващите хокей зрители, е движението на играчите по леда. В хокея също има засади. Те се отсъждат тогава, когато играч навлезе в атакуващата зона преди шайбата да е попаднала в нея. Също така, играчите нямат право да подават шайбата от собствената си половина директно в зоната зад противниковата врата.

Макар хокеят да е считан за агресивен спорт, отсъжданията в него са доста стриктни. При нарушение провинилият се играч напуска леда за определен период от време (средно около 2 минути), като през това време отборът му е с човек по-малко. След изтичане на наказанието играчът може да се завърне в игра.

Подобно на футбола, в хокея работата на вратаря също не е никак лесна. Екипировката на вратарите тежи между 10 и 15 килограма, а при най-силните удари летящата към тях шайба може да достигне скорост до 180 км/ч.

След като вече сте наясно с правилата, бихте могли спокойно да се насладите на заключителната фаза на хокейния турнир на Игрите в Пьонгчанг. Предстоят ½-финалите в надпреварата, единият от които ще противопостави шампиона Канада и сензацията Германия, а в другата среща Олимпийските атлети от Русия ще срещнат приятната изненада на турнира Чехия.

Финалът e в неделя, 25 февруари, а всички оставащи мачове от олимпийския турнир по хокей ще можете да проследите на живо в ефира на Евроспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови