Ваксината на Модерна осигурява имунитет поне година и вероятно действа срещу новия щам

OFFNews 26 януари 2021 в 10:20 1445 1

Ваксината на Модерна трябва да осигури защита срещу коронавирус за една година или повече, заяви главният маркетинг директор на компанията по време на конферентен разговор в понеделник, предаде Франс прес.

Изпълнителният директор добави, че фармацевтичната компания проучва възможността за трета "бустер" (усилваща) доза на ваксината, която да бъде поставена шест до дванадесет месеца след втората инжекция.

Това се налага заради констатацията, че има шесткратно намаляване на нивата на мощни неутрализиращи антитела, произведени срещу южноафриканския вариант на коронавирус, известен като B.1.351, посочва Франс прес.

Появата на силно заразни варианти на вируса SARS-CoV-2 породи загриженост за тяхното въздействие върху ефикасността на ваксините срещу Covid-19, дори на етап, в който държавите започват да ускоряват своите имунизационни програми.

Както вариантът B.1.1.7, забелязан за първи път в Обединеното кралство, така и вариантът B.1.351 от Южна Африка, имат множество мутации по протежение на „протеина с шипове“, молекули, които са осеяли повърхността на вируса и му позволяват да нахлуе в човешките клетки.

Учените са особено притеснени, че мутациите на B.1.351 ще доведат до избягване на вируса от действието на антитела и ще направят настоящото поколение ваксини остарели, напомня Франс прес.

Според експерти на Модерна ранните лабораторни тестове показват, че антителата, които препаратът произвежда, могат да разпознаят и да се борят с новите варианти на заразата. Необходими са обаче още изследвания, за да бъде доказано, че това наистина е вярно при хората, които вече са ваксинирани, съобщи Би Би Си.

Проучванията сочат, че проби, изложени на двата варианта, изглежда образуват достатъчно антитела, които да неутрализират вируса, макар че ефектът не е така силен при южноафриканския щам, както при британския, отбелязва Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки