Редът за ваксина на здравите на възраст под 45 г. може да дойде чак догодина

OFFNews 26 януари 2021 в 09:49 8559 1

Снимка Архив

Общопрактикуващите лекари са единствената структура у нас, която има разкрити кабинети за ваксинация. Ние сме готови да ваксинираме, но ни трябват две неща – ваксини и желаещи да се ваксинират. Това каза по Нова телевизия д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

Той призова имунизацията на пациентите да се вписва само на едно място, а не на 5, както е записано в Националния ваксинационен план. По думите му е напълно възможно ваксинирането на 50 000 до 100 000 души дневно, но трябва да се намали административната тежест.

"Когато се слага една ваксина, имунизацията се регистрира на цели 5 места - в амбулаторния лист, в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за деня. „Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи”, обясни д-р Миндов.

Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.

На въпрос има ли забавяне при ваксинирането на личните лекари, той обясни следното:

„До миналата седмица имаше проблем в София. Там работят 1/3 от джипитата у нас. С подкрепата на Столичната колегия на Лекарския съюз нещата се уредиха. Мисля, че всички желаещи са получили първата доза”, поясни Миндов.

Лекарят каза още, че младите и здрави хора, които попадат във фаза 6, вероятно ще бъдат ваксинирани догодина:

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в тази фаза. При стоматолозите и фармацевтите ваксинирането върви много бавно. Имунизирани са едва 12% от хората”, обясни д-р Миндов.

Той коментира и разпространението на новия британски генетичен вариант на COVID-19:

"Големи страни и икономики не могат да се справят с новия щам. В момента стоим много добре в Европа като ограничаване на инфекцията, ще видим какво ще стане с отхлабването на мерките. Не е изключено при покачване на броя заразени отново да се пристъпи към ограничения", каза д-р Георги Миндов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

26.01 2021 в 13:44

Колегата е прав за огромната бумащина която трябва да се попълва...Изумителна е липсата на вяра на електронните носители и обработката на данни.ОПЛ-тата от 20 години носят в касата освен флашки,дискове и прочее,и цялата си дейност напечатана на хартия
Съвсем друг е въпроса колко човека ще искат да се ваксинират.Броят на желаещите е съвсем малък.Някак си не разбираме,че единствения начин да преборим ковида е ваксината...Ваксинирайте се и запазете здравето си...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика