Лекар: Преболедувалите да се ваксинират, след като са минали 90 дни

OFFNews 23 февруари 2021 в 09:41 5240 1

Д-р Баймакова

Хората, преболедували коронавируса, също е добре да се ваксинират. Те трябва да изчакат 90 дни след оздравяването.

Това заяви инфекционистът от ВМА д-р Магдалена Баймакова в интервю за предаването "Тази сутрин".

До момента във Военномедицинска академия са ваксинирани над 3500 души, най-възрастният от тях е на 96 години, а най-младият - на 18.

Това каза в „Тази сутрин“ д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болести във ВМА. Самата тя също се е ваксинирала.

„Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изчистени“, каза д-р Баймакова.

При някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи – локални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, добави инфекционистът.

Кога се появява защитата?

„Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдаваме“, обясни д-р Магдалена Баймакова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12007

1

Yordan Kutsarov

23.02 2021 в 11:22

Лекар? И защо е още лекар?! Принципа на имунитета е, че като вкараш в организма антиген - жив вирус, ваксинален умаломощен, части от вирус и т.н. (важи и за бактерии), имуната система ги прехваща и изгражда срещу тях защита във вид на антитела, Т лимфоцити - килъри и т.н. с една едничка цел: когато следващия път този или родобен нему антиген влезе в организма да бъде ликвидиран възможно най-бързо!!! Тоест вие вече ичате имунитет! Ако сте преболедували и имате имунитет и се ваксинирате вашият организъм максимално бързо ще убие антигените във ваксината (създатерите на имунитет), а за вас ще остане бонус останалото и съдържание! Може ли да си удължите имунитета срещу короната? Най-вероятно, не! Най-често, имунитет създаден след преболедуване е много по-траен от този от ваксина!
 
X

Да помогнем на украинските деца!