Позицията на Москва: Кирилското писмо обединява руския и македонския език

Юлиуш Висожински 08 декември 2021 в 21:53 9742 3

Снимка Посольство России в Северной Македонии

"Поздравяваме братския македонски народ с държавния празник - Деня на Свети Климент Охридски, големият просветител, първият славянски епископ, един от основоположниците на кирилското писмо, което обединява съвременния руски и съвременния македонски език!"

Това се посочва в официално изявление на руското посолство в Северна Македония, публикувано във фейсбук страницата на дипломатическата мисия.

По повод празника руският посланик Сергей Баздникин е положил венец пред паметника на Св. Климент Охридски в Народната университетска библиотека в Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Топалка

09.12 2021 в 08:20

Така е защото те говорят на Български. Целта е да не ги пускаме в ЕС. Аз мисля, че трябва да ги пуснем и да засилим нашата история в учебници, медии, реклами...

-1580

2

Bace7

09.12 2021 в 03:38

Същите тия коминтерновски пияници навремето измислиха македонската, добруджанската, тракийската нация...молдовската и пр. Правят се на съветски геополитици, но около големите им градове няма пътища и са с външни кенефи. В учебниците им нито дума, че кирилицата е продукт на просветителската дейност на 1-то Българско царство. К и М са транскриптирали от гръцки глаголицата бре, другаре из Масквы !
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки