Блумбърг: Кремъл иска да хвърли Навални в затвора за над 13 години

OFFNews 22 януари 2021 в 17:01 3137 0

Снимка БТА/AP

Навални беше арестуван при завръщането си в Москва.

Кремъл е решен да държи опозиционера Алексей Навални в затвора за дълги години и така ще наруши практиката за предишните му присъди, които не са били за повече от няколко седмици. Това съобщи агенция Блумбърг, като се позовава на близки до руското ръководство анонимни източници.

Навални може да получи до 3,5 г. затвор по делото "Ив Роше". Условната присъда по това дело на руския опозиционен лидер беше удължена веднъж. Властите ще използват това, че Навални беше в Германия, където се лекува след отравяне с "Новичок", след като изпадна в кома и така не спазил условията да се подписва пред властите. Изслушването по това дело е насрочено за 2 февруари. Освен това срещу Навални е заведено дело на 29 декември, докато беше в Германия, за финансови машинации по неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК). По това дело той е заплашен от 10 години "лишаване от свобода". 

Твърдата позиция идвала от мнението на Кремъл, че опозиционерът работи „от името на западни правителства“ и от страх от масови протести, пише Блумбърг. 

Властите се надяват, че „строго индивидуалното“ движение в подкрепа на Навални ще изгуби сила, ако той се окаже в затвора.

Негови съратници междувременно се надяват, че делото срещу опозиционера ще стане катализатор на общественото недоволство на фона на намаляващи доходи и ограничения заради коронавируса.

Само преди дни Навални се завърна в Москва от Берлин, където се възстановяваше след отравяне в родината си според германските власти с вещество от типа „Новичок“. Москва отрича да има нещо общо със случилото се с опозиционера и критик на Путин. Разследване на Белингкат и още няколко медии, сред които и CNN, показа, че отравянето е извършено от службата наследник на КГБ - ФСБ.

Днес руски съд постанови 9 дни арест за говорителката на Навални Кира Ярмиш, което означава, че тя не може да участва в протест, планиран за събота, с искане за освобождаването му.

Ярмиш е сред няколкото приближени на Навални, които бяха задържани от полицията преди планираната демонстрация, която Кремъл обяви за незаконна.

Преди това органите на реда се заканиха да не допуснат провеждането на неразрешения от властите протест в Москва.

Междувременно шефът на Европейския съвет Шарл Мишел проведе днес телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който настоя за освобождаването на Навални.

От офиса на Мишел съобщиха, че той е казал на Путин, че „ЕС е единен в призива си към Русия за незабавно освобождаване на Навални и разследване на опита за убийството му при пълна прозрачност и без отлагане“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки