Aрести и съд за съмишленици на Навални преди протестите в събота

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2021 в 12:47 902 0

Снимка Facebook

Съмишленици на арестувания при завръщането си в Москва руски опозиционен политик Алексей Навални бяха изправени пред възможни глоби и затвор, с което се засилва натискът върху критиците на Кремъл преди планираните протести през уикенда.

Поддръжниците на Навални планират да проведат демонстрации в събота в десетки градове в подкрепа на кремълския критик, който бе арестуван и затворен при завръщането си в Русия след почти фатално отравяне.

Няколко близки съратници на Навални, включително известната активистка Любов Собол и неговата говорителка Кира Ярмиш, бяха задържани късно в четвъртък за призоваване на руснаци да се присъединят към демонстрациите.

33-годишната Собол е обвинена в многократно нарушаване на разпоредбите за публичните събирания, което носи максимална глоба до 300 000 рубли (4000 долара), каза нейният адвокат Владимир Воронин пред Франс прес.

Собол, която има малко дете, вероятно няма да бъде пратена в затвора, каза Воронин.

Но той предупреди, че ако тя бъде призната за виновна, властите по-късно могат да открият криминално разследване срещу нея.

Ярмиш, 31-годишна говорителка на Навални, която е прекарала нощта в ареста, също е обвинена в нарушаване на законодателството относно публичните събирания, съобщи адвокатът ѝ Вероника Полякова пред Франс прес.

Днес Ярмиш съобщи в профила си в Twitter, че е осъдена на 9 дни затвор.

Преди ареста на Ярмиш тя записа видеоклип, призоваващ за голяма активност в събота.

„Нашето бъдеще буквално зависи от броя на хората, които ще излязат на улицата“, каза тя.

В четвъртък и петък в различни региони бяха задържани и редица съмишленици на Навални, включително координаторът на офисите на опозиционния политик във Владивосток.

Прокурорите предупредиха руснаците да не излизат на улицата по време на пандемията от коронавирус, докато държавният надзорен орган предупреди платформите на социалните медии, включително видео приложението TikTok, да не насърчават непълнолетните да участват в митингите.

Миналата седмица 44-годишният Навални се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервно-паралитичен агент "Новичок" при атака, за която той обвини руските служби за сигурност и президента Владимир Путин.

След ареста той пусна запис на разследване за богат имот в Черно море, за който се твърди, че е собственост на Путин.

Двучасовият видеорепортаж е бил гледан повече от 53 милиона пъти от пускането му във вторник, превръщайки се в най-гледаното разследване на критика от Кремъл в YouTube.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови