Бетонираха плажа на къмпинг “Юг” в залива Корал (снимки)

Юлиан Христов Последна промяна на 13 април 2015 в 11:16 77628 21

Бетонираха плажа на къмпинг “Юг” в залива Корал

Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие е залято с бетон в седмицата преди Великден. За това алармират от сдружението “Да запазим Корал”.

Къмпинг “Юг”, който се намира в северната част на залива Корал, е обект на мащабен проект за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. км. От сдружението съобщават, че инвеститорът е ИФ “Фаворит” и има издадено разрешително от община Царево.

От сдружението са подготвили сигнал до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, главния прокурор Сотир Цацаров и писма до председателя на парламента Цецка Цачева, премиера Борисов и президента Росен Плевналиев. С тях те настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг “Юг”, по подобие на отменените вече разрешителни за плажа “Корал”. Групата иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешително за строеж на самия плаж.

В приложените към материала снимки ясно се вижда, че строителството се извършва на директно върху плажа, който е публична държавна собственост и в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според самите инвеститори, първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

Целият залив Корал е известен с това, че плажът му е дюни и по този начин е защитена територия. За инвеститорите от ИФ “Фаворит” и “Еуратек” (вносителят на Шкода е основен акционер) това явно няма никакво значение.

Къмпинг “Юг” е част от “Корал” и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено, се казва в писмото на “Да спасим Корал”.

Теренът на къмпинг “Юг”, макар в директна близост до морето и би трябвало да е изключителна държавна собственост, се оказва частна собственост след мъглива сделка чрез масова приватизация. През 2012 г. главният архитект на Царево издава строително разрешение за вилно селище с РЗП 1 173,00 кв.м. с адрес на обекта ПИ с идентификатор 44094.503.3, с. Лозенец, общ. Царево. С това на практика се дава зелена светлина за пълното бетониране на къмпинга и дюните на плажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.04 2015 в 01:10

От малка ходя на палатка на къмпинг Корал и ме боли, когато гледам как тези хора съсипват, или по-точно бетонират детските ми спомени и моето "синьо лято" ... Не знам какво да кажа.... Потресена съм и тези хора трябва да бъдат спрени МОМЕНТАЛНО.. И без това останаха толкова малко недокоснати кътчета по нашето Черноморие....

15.04 2015 в 01:01

От много малка ходя на палатка на къмпинг Корал и ме боли, когато виждам как съсипват детските ми спомени и моето "синьо лято"... Нямам думи... Тези хора трябва да бъдат спряни МОМЕНТАЛНО ..

14.04 2015 в 20:38

Нека си строят в Гърция има достатъчно острови

14.04 2015 в 13:08

Къмпинг "Юг" отдавна вече на е къмпинг. Не защото вместо палатки има каравани. А защото убиха идеята на къмпинга - един си отива и на освободеното място се настанява друг - със собствена екипировка. Караваните са тук целогодишно - под всички сенки и постепенно "облагородяват". Отначало си заградиха "дворчета" с въженца. Въженцата се подмениха с леки тръстикови оградки, после оградките станаха дървени. По "дворчетата" се появиха площадки с базалтови плочки, после запонаха да си о(Т)ливат и с бетон. Палатки не се предвиждат - дори ел-таблата са с контакти за ток само за каравани. Сега и тези фундаменти за бунгала... Поредната стъпка. В интерес на истината не са на дюните или на самия плаж, а на един висок бряг, над басейна на хотела, но все пак са на 50-60 м от морето. Страшното е това, което ще става в съседния залив - Корал. Около него вече изникнаха като циреи не бунгала, а 2-3 многоетажни хотела. Този - в къмпинг "Юг" - поне се вписва в панорамата и е с такъв капацитет, че да не става пренаселено по плажа.

14.04 2015 в 10:43

"Страхотна еднофамилна къща ще построя там, незнам какво не ви харесва. Като сте такива неблагодарници ще ви огранича и достъпа до плажа да разберете че и по-зле мже да стане за вас."

За какво да са ти благодарни бе мазньо ? Че ще си строиш къща ,озаконена шуро-баджанашки ли ?Самодоволен тоталитарен чиновник...
Дано някой журналист да го разследватоя ,и може да се окаже ,че не той ,а ние му я строим ...

13.04 2015 в 23:18

Страхотна еднофамилна къща ще построя там, незнам какво не ви харесва. Като сте такива неблагодарници ще ви огранича и достъпа до плажа да разберете че и по-зле мже да стане за вас.

13.04 2015 в 22:10

Много нагли печалбари има по нашта земя ...нищо не ги спира ...

13.04 2015 в 22:04

Лошо, но все пак истината е, че отпред има скали.
Не може да са дюни, щом отпред има скали.
Преди 2 г. бях на сърф там.
Дано не са високи къщите.

13.04 2015 в 18:07

Прокуратурата трябва да се самосезира а също така да се зарови и дупката която някой изкопа на северния край на къмпинга!Самия хотел трябва да се събори ако изобщо някой спазва закона в тази Държава!!

13.04 2015 в 18:04

на времето бяxа БЪЛГАРИ ЮНАЦИ,а сега сме БЪАЛГАРИ ТЪПАЦИ-просто нямам думи,2-3 птички пролет не правят