БГ студенти по цял свят се вдигнаха в подкрепа на окупацията (снимки)

OFFNews Последна промяна на 31 октомври 2013 в 11:02 11401 17

БГ студенти в Дюселдорф и германски професор в подкрепа на студентския протест у нас
БГ студенти в Дюселдорф и германски професор в подкрепа на студентския протест у нас

Български студенти в десетки страни по света подкрепиха протеста у нас. В редакционната ни поща и във фейсбук страницата на "Ранобудните студенти"  продължават да пристигат снимки в знак на солидарност към окупацията нав българските висши учебни заведения.

Плакати с еднозначния призив "Оставка" издигнаха българи, възпитаници на университети в Англия, Германия, САЩ, Дания, Канада, Италия и много други държави.

Протестът на студентите ни в университета в Дюселдорф, Германия, бе подкрепен и лично от професор д-р Юстус Хаукап, който до 2012 г. е бил председател на антимонополната комисия в Германия (Monopolkommission).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2013 в 08:49

Да бе, това са студенти от университетите на Сатурн и Венера и Юпитер. Един нема от планетата земя. Баце ходи си наплискай муцунката с вода и се върни обратно на компютъра - изпушваш вече.

31.10 2013 в 23:26

Студентите казаха: "Спирате да плащате данъци!" и червената мутро-олигархия от всички разноводности и партийки ще се самоизяде! Така че спираме плащането - стига се е пълнил "казана" от много по малко за да го окрадат наколко олигарски по много!

31.10 2013 в 21:13

Варна не е с вас.
Защо не подкрепям окупацията
Стефан Петров, студент в УНСС 30.10.2013, 16:52 (обновена 31.10.2013, 10:20)
СУ окупацияНе мога да подкрепя този фестивал на глупостта
В публичното пространство присъства един основен тип мнения относно окупацията на някои университети в последните дни. Други позиции рядко се чуват. Затова реших и аз да напиша моята.

Нямам собствена медия, в която да го направя, затова ще споделя този текст с някои мои приятели, които имат разни платформи за разпространение на информация, та, ако пожелаят, ще го публикуват. Също така, ако някой случайно пожелае да го ползва - няма проблем.

Доскоро гледах с пренебрежителна насмешка на протестите ДАНСwithme пред парламента. Всичко започна почти като народно въстание, но накрая продължи като конюнктурно събитие. Приемах го като агонизиращ предсмъртен вик на партиите, останали извън парламента.

Все пак е логично желанието им за запазване и разширяване на икономическото и политическото влияние. Боричкания между различните кръгове на едрия капитал.

Нещата обаче прекрачиха границите на допустимото, след като протестът се пренесе на територията на висшите учебни заведения. Както вече е световноизвестно, ректоратът на СУ беше окупиран от протестиращи студенти. С тяхната бройка се спекулира и от едната и от другата страна, няма да се занимавам с нея.

В цял свят университетите са арена на политически сблъсъци, но обикновено студентите са носители на прогресивни идеи, често се извършват окупации в знак на протест срещу приватизацията на образованието например. В нашия случай окупаторите издигат едно искане - "оставка" на правителството, която, видиш ли, трябва да бъде последвано от настъпване на "морал в политиката". Последното е толкова абстрактно и субективно... Всеки си го тълкува както желае - и практически нищо не означава.

Очевидно е, че става въпрос за политически акт, но въпреки това студентите отричат връзка с политически субекти, казват, че не са свързани с нито една партия. Особено удобно е, че не обявяват публично политическите си пристрастия, на които в крайна сметка всеки има право.

Не става ясно как разбират те "морала в политиката". Заявяват, че се борят срещу олигархията, мафията, бездушието и т.н. лоши неща. Познавам някои участници, имам приятели там, за които съм сигурен, че искрено вярват, че се борят за по-добър живот, срещу всички партии и т.н.

Възможно е и тези студенти да са мнозинство в окупационния процес. Не те обаче са движещите сили. Авангардът на окупацията се състои от хора, определящи се като "неолиберали", "анархо-капиталисти", "костовисти" и прочие пазарни фундаменталисти.

Това е особено опасно, особено що се отнася до територията на висшето учебно заведение. Там от години текат борби срещу приватизацията на образованието. Други от водещите фигури са движени просто от кариеристични подбуди. За трети пък показването по телевизията всяка вечер е самоцел.

Особено показателен е плакатът, разпънат на сградата на окупирания СУ за нова 1997 г. Именно след онези събития на власт идва правителството на Иван Костов, което извършва "шоковата доктрина" в сферата на образованието - въведени са и първите семестриални такси за студенти. Дотогава образованието е безплатно.

Това си противоречи с други лозунги за "промяна", тъй като именно събития като тези през 1997 г. довеждат състоянието на страната до днешното й положение. Участниците в днешните събития искат повторение на тази ситуация, затова смятам, че окупацията е антистудентска.

Доказателство за икономическите и политическите интереси, които стоят зад окупацията, е безрезервната подкрепа, която получи от НПО-та, преподаватели (като Калин Янакиев), партии и най-вече медии. Всяка нощ телевизиите се надпреварват да показват "младите", "красивите", "умните" и великото им дело. Особено комични са твърденията на окупаторите, че са "бунтари" и "борци срещу статуквото", като се има в предвид този комфорт. Това са първите "революционери" в историята, пазени от полицията на правителството, което свалят.

Участниците в окупацията се опитват да създадат усещането, че ако не подкрепяш мероприятието им, си "за" правителството, мафията, олигархията и т.н. Друго мнение не приемат. Едно от основните оръжия за тази им цел е медийният чадър, който им се предоставя. Обикновените студенти са принудени да заемат страна в казуса, независимо дали искат или не.

Прокламираните лозунги за "морал в политиката" и повече демокрация се разбиха на пух и прах на 28 октомври, когато група студенти и докторанти решиха да прочетат декларация пред СУ против окупацията. В този момент се изпариха всичките брътвежи за "свобода на словото".

Окупаторите започнаха да обиждат и освиркват своите колеги, които искаха да изкажат мнението си. Бяха наречени "червени боклуци", "комунистически свине", "изроди" и т.н. Наложи се дори да бъдат изведени с охрана от двора на университета. А извън него група възрастни хора правиха възстановка на митинг на СДС от началото на 90-те години на миналия век. Едва не се стигна до линч на студентите с различно мнение. Дотам опира "моралът в политиката" и "демокрацията" на окупаторите.

Отскоро има окупация и в УНСС. Не съм ходил, не ми се и ходи. Интересна е обаче декларацията на унесесейските "ранобудници":

"(...) Ще се радвам да се срещнем утре и да покажем, че и УНСС също е университет с качествени студенти (!?), а не както се прокламира навсякъде, че всичко е корупция и червени "наши" хора.

(...)

Нека не се впускаме в безсмислени дебати и дискусии с контра-окупатори и прочее. Или сте с нас, или сте против нас."

Явно, според ранобудниците, студентите се делят на "качествени" и "некачествени", като естествено тези, които не окупират, са хора втора ръка и нямат право да бъдат в университета, който по-"качествените" студенти са превзели. Всички, които не ги подкрепят, не са на тяхното ниво и не заслужават да бъдат чути. Такъв начин на мислене граничи със сегрегация. Това е в синхрон с елитаризма, който лъха от окупацията в СУ.

Прави впечатление и опитът за радикализация на протеста "или сте с нас, или сте против нас". Това говори за отчаянието на опозиционните партии, готови на всичко, дори да предизвикат кръвопролития между студентите, само за да се докопат до властта, измествайки другата едробуржоазна дясна сила - БСП.

Дори да не искат и да не осъзнават, окупаторите стават заложници на тесни партийни интереси. Не го заявяват публично, повечето сигурно и не знаят. Отказът да се обособят като политическа сила, с изчистени виждания е особено удобен, за да продължат с официалната си теза, че са "надпартийно движение", но на практика им орязва ръцете за намеса в политическия живот. Това означава, че дивидентите ще бъдат присвоени от вече съществуващите и влиятелни партии.

Това, което е сигурно, че студентството и образованието като цяло нямат полза от тази окупация. На първо място - тя не е студентска. Никъде няма искания, свързани с образованието. Има партийни интереси - и то в ущърб на образованието. Затова като студент не мога да подкрепя този фестивал на глупостта, особено популярен напоследък.

31.10 2013 в 20:05

Боко тиквоча да каже, къде са:
1. 1 400 000 000 лева от резерва на НЗОК?
2. 4 000 000 000 лева от фискалния резерв?
3. 4 000 000 000 лева нов външен дълг?
КАКВО НАПРАВИХТЕ С ТЕЗИ ПАРИ БЕ гербаджийски МЪРШИ?

31.10 2013 в 20:04

Боко тиквоча да каже, къде са:
1. 1 400 000 000 лева от резерва на НЗОК?
2. 4 000 000 000 лева от фискалния резерв?
3. 4 000 000 000 лева нов външен дълг?
КАКВО НАПРАВИХТЕ С ТЕЗИ ПАРИ БЕ гербаджийски МЪРШИ?

31.10 2013 в 20:03

Айде, стига ни баламосвахте, чак пък “цял свят”, де бре, писна ни от вас помияри да лъжете. Шепа УРКОпатори, измислени оттук-оттам, чак пък от цял свят.
ИСКА ВИ СЕ на тЪпинг пойнтовци, ама, не става, ПРОВАЛ СЛЕД ПРОВАЛ след толкова поарчени и окрадени зелени мангизи, айде полицията да приложи закона – УРКОпаторите да разчистват улици, университети, всичко оо о, айде

31.10 2013 в 18:47

Виена е с ВАС!

http://i40.tinypic.com/1zyvx46.jpg

31.10 2013 в 17:04

Орешарски много добре разбира какво става, просто е зависим от други хора. Във всяка нормална партия щяха да го изгонят ако взимаше решения без да дава обяснения, но в случая той не ги взима решенията а му ги подават и той е само изпълнител. Неговата партия също не дават обяснения като се оправдават че това било решение на премиера и така се затваря омагьосания кръг. Само че накрая всичко се стоварва върху партиите подкрепящи премиера.

31.10 2013 в 16:57

Като си помисля, че тези всички хора можеха да учат тук и да градят неща в тази страна, а вероятно поне половината ще останат навън, просто ми иде да викам: ОСТАВКА!!!

31.10 2013 в 13:26

Окупация до Оставка :)