До края на януари няма да има протест на земеделците

OFFNews 07 декември 2011 в 14:26 2049 0

Протести, земеделци, трактори 4
Протест на земеделци

Земеделците обявиха, че спират протестите си до 31 януари 2012 г.

До тогава зърнопроизводителите няма да протестират по пътищата на страната с техниката си и ще чакат плащането на обещаните субсидии.

Зърнопроизводителите продължават да настояват за оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Те искат по-добро планиране на средствата и политиката за сектора и не са се отказали от искането си за осигуряване на средствата за земеделие, разписани във финансовата рамка за следващата година.

„Ние спазихме правилата, но управляващите не ги спазиха.“ С този лозунг започна протестният втори ден на земеделците в столицата. Протестиращите фермери отстояха позицията си, като коментираха, че искат прозрачни, установени и разписани правила. Според протестиращите с изказванията си земеделският министър Мирослав Найденов е опитал да раздели земеделците в позициите им. По този начин се е стигнало до конфликт в сектора. По време на протеста Петър Николов от Съюза на кооперациите в България заяви, че ще бъдат „рамо до рамо" със зърнопроизводителите.

Марияна Йорданова от Асоциацията на земеделските производители раздаде хляб на стачкуващите като символ на българското зърнопроизводство.

„Искам да питам Дянков и Найденов дали ще имат сили да подадат оставка, ако няма да изпълнят и тези обещания, защото досега не са намерили сили да го направят. Борисов показа, че ние сме били част от предизборната кампания", заяви зам.-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Той бе категоричен, протестите не са провокирани от БСП и че нямат нищо общо с каквито и да е политически партии.

„Ние сме си изпълнили най-важната задача – да покажем, че в България има достойни хора”, коментира Христов.

След края на протеста - към 13 часа - земеделците поискаха да напуснат София веднага, но не получиха разрешение от кмета на София Йорданка Фандъкова. Решението на Столична община е тракторите да бъдат в готовност за тръгване в 20.00 часа и в 21.00 часа да напуснат София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!