Сарафов: Съдебната реформа се подготвя в тъмна стаичка

OFFNews 25 януари 2022 в 19:02 1484 0

Дневният ред на обществото налага съдебна реформа. Необходима е многопластова и комплексна съдебна реформа, а не само закриването на спецправосъдието и махането на Гешев, заяви пред бТВ директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов.

Той разкритикува кабинета за обещанията за съдебна реформа, която - според него - се изчерпвала само до тези няколко неща. По думите му правителството не е излязло със законопроекти и не е ясно кой работи по тях.

"Някой се изживява като съвременен Ришельо и в тъмна стаичка създава законопроекти", смята Сарафов.

По думите му съдебната реформа има три стълба: промяна в Закона за съдебната власт, промяна в НПК и по-конкретно - криминализация на нарушенията при обществените поръчки. Сарафов е на мнение, че има проблем с тълкуването на закона при такива нарушения. Като трети стълб той посочи намаляване на формализма в съдебната система.

Директорът на Националната следствена служба е категоричен, че съдебната реформа не може да бъде направена само със закриването на спецправосъдието.

Сарафов защити тезата на главния прокурор и на ГЕРБ, които настояват, че специализираното правосъдие има място в българската съдебна система. Според него то трябва да се занимава само с дела за организирана престъпна дейност и тероризъм. Сарафов подкрепи тезата на предишните управляващи, че започнатите дела в спецсъдилищата ще бъдат прекратени и започнати отначало в общите съдилища. (Всъщност управляващите никога не са заявявали, че за съдебната реформа ще е достатъчно само закриване на спецправосъдието. Те нееднократно са акцентирали, че нито едно започнато дело няма да бъде спирано. Освен това в частта за съдебната реформа в коалиционното споразумение е заложена реформа в КПКОНПИ, смяна на състава и компетенциите на ВСС, оставка на главния прокурор и промяна във функциите на главния прокурор. Заложена е и конституционна реформа в частта съдебна власт - бел. ред.)

Сарафов поиска следователите също да бъдат част от експертните групи, работещи по законопроектите за съдебната реформа, договорена в коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Той е категоричен, че съдебната реформа не може да се ограничава до оставката на Иван Гешев. 

Разследването за АМ "Хемус"

Сарафов съобщи, че в НСлС е досъдебното производство за възложените ремонти от "Автомагистрали".

По думите му до момента са разпитани над 100 свидетели. Той е категоричен, че ще има обвинени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!