Ексклузивно Паралелното преброяване: ''Възраждане'' изпревари БСП, Янев влиза, а ИТН - не (обновена)

Прокуратурата: Делян Пеевски е чист по всички обвинения

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2015 в 20:49 21657 48

Софийската градска прокуратура оневини Делян Пеевски по всички сигнали, подадени срещу него от Протестна мрежа.

С постановление на прокурор Боряна Бецова СГП отказа да образува наказателно производство срещу депутата от ДПС. Решението е взето на 29-и декември.

Прокуратурата постановява, че няма разминаване между стандарта на живот и декларираните от Делян Пеевски доход. Той е подал данъчна декларация само за 2008 и 2009 г., а през 2010-2012 г. доходите му са били само от заплата.
"В резултат на извършените действия, събраните доказателства, предоставените писмени документи и обяснения, ревизията не установява несъответствие между притежавани имущества, получени доходи и направени разходи. Във връзка с ползваната охрана, в обяснението си Делян Пеевски е посочил, че ползва физическа такава, предоставена му от неговата майка Ирена Кръстева."

По сигнала, че Пеевски е придобил 3 имота в София на цени под пазарните и така е избегнал данъци, прокурор Бецова казва:

"Ноторно известен факт е, че Българското законодателство не позволява сключването и изповядването пред нотариус на сделки с недвижимо имущество на цени под данъчната оценка", а понятието "пазарна цена" било абстрактно и било безпредметно да се разширява периметърът на тълкуване в тази посока.

По сигнала, че Делян Пеевски е затворил улицата в Симеоново, на която е имота му, прокуратурата е установила, че дори това да е вярно, "не се установява касателство на Делян Пеевски в този случай".

По сигнала, че Делян Пеевски има връзка с юридически лица с неустановен произход на капитала, прокуратурата е направила "задълбочена проверка" на "Алфа Медия Груп" ЕООД, регистрирано от говорителката на Пламен Орешарски Ани Димитрова, а впоследствие станало еднолична собственост на регистрираното в Англия "Ната Холдингс Лимитед". Повечето от имотите, изброени в разследването на сайта "Норешарски" за Делян Пеевски са придобити от "Алфа Медия Груп" ЕООД и след това продадени на "Балканска медийна компания" ЕАД. Освен него обект на проверката са били още 5 дружества, свързани със семейството на Пеевски. За всички прокуратурата е установила, че не дължат данъци, а едно от тях дори е надвнесло данъци. Следователно не могат да се направят изводи за престъпления срещу данъчната и финансовата система.

По сигнала за вестниците на семейството на Пеевски, прокуратурата казва следното:

Твърденията, относно начина на закупуване на посочените дружества, които издават едноименни вестници, дали това е станало с банкови кредити, както се сочи от подалите сигнали лица, са били обект на проверка от СГП и е бил постановен отказ от образуване на накзателно производство. Изразените съмнения как тези кредити не само са били погасени през следващите години, а и дружествата са декларирали печалба, като в подкрепа и за сравнение са приложени отчети на други конкурентни по дейност издания, нелогично се обясняват съссвиване на пазара на печатните издания. Проверката дали едно издание се разпространява по-успешно от други, не следва да се вменява в задълженията на прокуратурата.

По твърдението за пране на пари, прокуратурата казва, че за да е налице такова деяние, най-напред трябва парите да са придобити по незаконен начин, а такъв не е установен.

Относно сигнала, че публично са оповестени оперативни разработки срещу Делян Пеевски, прокуратурата казва, че често такива разработки са държавна тайна. Но ако по такива разработки (ако изобщо ги е имало), са се събрали достатъчно данни за престъпление, е щяло да бъде образувано наказателно производство. Такова обаче няма, поради което "изложените в тази част твърдения се явяват изолирани и неподкрепени".

Относно сигнала, че Пеевски е получил само за 6 календарни дни (4 работни) допуска си за работа със секретна информация и от това следва, че проверката е извършена формално, прокуратурата казва, че по случая вече е правена прокурорска проверка и е безпредметно тя да се прави втори път.

Делян Пеевски е напълно невинен и по сигналите за търговия с влияние, постановява прокурор Бецова.

За купуването на гласове в полза на ДПС мнението на прокуратурата е, че "сигналът представлява една хипотетична, но непотвърдена по никакъв начин възможност", а "целта на една такава проверка е събирането на данни за престъпление, а не опровергаване на житейски възможни и предполагаеми хипотези".

От всички сигнали, подадени от членовете на "Протестна мрежа" (към тях беше присъединен и сигнал на "Коалиция за устойчиво развитие") прокуратурата е отделила като заслужаващ внимание само сигнала за неясното финансиране на движението на Николай Бареков. Материалите по него са отделени и се извършва проверка по друга преписка в СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!