Прокуратурата: Делян Пеевски е чист по всички обвинения

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2015 в 20:49 20977 48

Софийската градска прокуратура оневини Делян Пеевски по всички сигнали, подадени срещу него от Протестна мрежа.

С постановление на прокурор Боряна Бецова СГП отказа да образува наказателно производство срещу депутата от ДПС. Решението е взето на 29-и декември.

Прокуратурата постановява, че няма разминаване между стандарта на живот и декларираните от Делян Пеевски доход. Той е подал данъчна декларация само за 2008 и 2009 г., а през 2010-2012 г. доходите му са били само от заплата.
"В резултат на извършените действия, събраните доказателства, предоставените писмени документи и обяснения, ревизията не установява несъответствие между притежавани имущества, получени доходи и направени разходи. Във връзка с ползваната охрана, в обяснението си Делян Пеевски е посочил, че ползва физическа такава, предоставена му от неговата майка Ирена Кръстева."

По сигнала, че Пеевски е придобил 3 имота в София на цени под пазарните и така е избегнал данъци, прокурор Бецова казва:

"Ноторно известен факт е, че Българското законодателство не позволява сключването и изповядването пред нотариус на сделки с недвижимо имущество на цени под данъчната оценка", а понятието "пазарна цена" било абстрактно и било безпредметно да се разширява периметърът на тълкуване в тази посока.

По сигнала, че Делян Пеевски е затворил улицата в Симеоново, на която е имота му, прокуратурата е установила, че дори това да е вярно, "не се установява касателство на Делян Пеевски в този случай".

По сигнала, че Делян Пеевски има връзка с юридически лица с неустановен произход на капитала, прокуратурата е направила "задълбочена проверка" на "Алфа Медия Груп" ЕООД, регистрирано от говорителката на Пламен Орешарски Ани Димитрова, а впоследствие станало еднолична собственост на регистрираното в Англия "Ната Холдингс Лимитед". Повечето от имотите, изброени в разследването на сайта "Норешарски" за Делян Пеевски са придобити от "Алфа Медия Груп" ЕООД и след това продадени на "Балканска медийна компания" ЕАД. Освен него обект на проверката са били още 5 дружества, свързани със семейството на Пеевски. За всички прокуратурата е установила, че не дължат данъци, а едно от тях дори е надвнесло данъци. Следователно не могат да се направят изводи за престъпления срещу данъчната и финансовата система.

По сигнала за вестниците на семейството на Пеевски, прокуратурата казва следното:

Твърденията, относно начина на закупуване на посочените дружества, които издават едноименни вестници, дали това е станало с банкови кредити, както се сочи от подалите сигнали лица, са били обект на проверка от СГП и е бил постановен отказ от образуване на накзателно производство. Изразените съмнения как тези кредити не само са били погасени през следващите години, а и дружествата са декларирали печалба, като в подкрепа и за сравнение са приложени отчети на други конкурентни по дейност издания, нелогично се обясняват съссвиване на пазара на печатните издания. Проверката дали едно издание се разпространява по-успешно от други, не следва да се вменява в задълженията на прокуратурата.

По твърдението за пране на пари, прокуратурата казва, че за да е налице такова деяние, най-напред трябва парите да са придобити по незаконен начин, а такъв не е установен.

Относно сигнала, че публично са оповестени оперативни разработки срещу Делян Пеевски, прокуратурата казва, че често такива разработки са държавна тайна. Но ако по такива разработки (ако изобщо ги е имало), са се събрали достатъчно данни за престъпление, е щяло да бъде образувано наказателно производство. Такова обаче няма, поради което "изложените в тази част твърдения се явяват изолирани и неподкрепени".

Относно сигнала, че Пеевски е получил само за 6 календарни дни (4 работни) допуска си за работа със секретна информация и от това следва, че проверката е извършена формално, прокуратурата казва, че по случая вече е правена прокурорска проверка и е безпредметно тя да се прави втори път.

Делян Пеевски е напълно невинен и по сигналите за търговия с влияние, постановява прокурор Бецова.

За купуването на гласове в полза на ДПС мнението на прокуратурата е, че "сигналът представлява една хипотетична, но непотвърдена по никакъв начин възможност", а "целта на една такава проверка е събирането на данни за престъпление, а не опровергаване на житейски възможни и предполагаеми хипотези".

От всички сигнали, подадени от членовете на "Протестна мрежа" (към тях беше присъединен и сигнал на "Коалиция за устойчиво развитие") прокуратурата е отделила като заслужаващ внимание само сигнала за неясното финансиране на движението на Николай Бареков. Материалите по него са отделени и се извършва проверка по друга преписка в СГП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2015 в 00:47

Земи Прасчо, удари Тиквочев, и обратно.

Тея двамата са си лика-прилика, дет вика народа "Алваджия за бозаджия!"

В цивилизованата част на Европа лица с подобни биографии нямаше да имат шанс да се доближат до власта, обаче тук простаците плуват в свои води.

13.01 2015 в 16:41

Ако и това е прокурорка аз ще се казвам Хасан.От такива прокурорки прокуратурата мирише на фекалии.

13.01 2015 в 16:36

И това ако е прокурорка.От такива прокурорки цялата прокуратура мирише на фекалии.

13.01 2015 в 14:13

Пееф е чист отвсякъде, забърсан и изпран, не мирише и не на лайна, и не целия.

Според СГП, което е естествено (кафяво).

13.01 2015 в 14:07

Мамин Прасине точно толкова „чист“, колкото ни е „независима“ Прокоратурата!

13.01 2015 в 13:41

... и последното заключение: "и е слаб", то не, че ние сме манекени де... и нищо не разбира от малцово - ама то не може и пари, и власт, и влияние, и култура...на пиенето де... а и нали знаете след 10-я коментар, никой не чете...

13.01 2015 в 12:41

Мафията ( икономическа и политическа ) днес в България е ТИМ.

Малко опресняване на паметта:

Цветан Василев, Корпоративна търговска банка. Този уж независим частен банкер, управлява чрез ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ половината медии в България!

ИМА ЕДНА ЛЮБОПИТНА ПОДРОБНОСТ-МУСТАКАТИЯТ БАНКЕР Е БИЛ ШЕФ В БАНКАТА НА ТИМ - Централна кооперативна банка(ЦКБ), преди да изплува от нищото като голям банкер и собственик в неясната Корпоративна търговска банка, зад която не се знае вече кои седят - Доган, султан (от Оман), някоя силна ръка от властта (коя ли?)

Същевременно управлява няколкостотин милиона лева държавни пари (според разни източници - милиард), складирани в неговата Корпоративна търговска банка!
Банката дава тези пари на едро на други банки, взима срещу това дебела лихва, от която плаща няма и половината на държавата, а със спечелените милиони купува наред, не само медии. Инвестициите са в какво ли не - слънчеви централи, заводи, предприятия, винарски изби.

Формално Делян Пеевски не притежава нищо, но е в управителния съвет на два медийни съюза. Произходът на парите за медиите на Пеевски и Кръстева( Жената, която се води шеф на конгломерат Нова Медийна Група, за която се носят слухове, че притежава три национални всекидневника, един регионален вестник и един телевизионен канал, както и, че планира да купи още една телевизия , Ирена Кръстева, е бивше официално правителствено лице, без правдоподобни източници на средства, които да й позволят подобна инвестиция.Тя е майка на Дилян Пеевски.) не стана по-прозрачен, а реалната им собственост е оплетена в многобройни офшорки. Не са опровергани обаче твърденията, че тези пропагандни машини от гьобелсов тип работят на загуба И СЕ ФИНАНСИРАТ КОСВЕНО С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ,ДЕПОЗИРАНИ В Корпоративна търговска банка на ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ. Тази порочна схема беше огласена и от "Репортери без граници" на изслушване в Европейския парламент за свободата на словото в България.

13.01 2015 в 11:36

Алоуууууу, прокуратуратааааааа, оядохте ли се бе ? Цървули продажни!!! Няма нищо по-долно, продажно и гнусно от българската съдебна система .. било то прокуратура, съд, полиция или каквото ви сърце иска. Трябва да бъдат избити всичките! А на тая гнусна свиня .. все някога ще и дойде времето ... Коледа идва!

13.01 2015 в 11:20

Делянчо може да бъде осъден само от Калашник без заглушител!