Quantcast

Пълният превод на репортажа на немската телевизия за Делян Пеевски

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2014 в 19:49 19355 14

Кадър от репортажа на Arte

Германско-френската телевизионна мрежа Arte излъчи вчера репортаж за корупцията в България, в който основна част е посветена на депутата Делян Пеевски.

В материала се разказва и за това как Делян Пеевски се е опитал да попречи на заснемането, а полицията му е съдействала.

Ето пълния текст на репортажа в превод на Явор Тошков, а в края на статията е и видеото:

Водещата: Българите обръщат гръб на своята родина, защото се надяват да намерят по-добър живот в чужбина. Желанието за справедливост е другата главна причина за емиграция, понеже според много българи тяхната родина е пропита от корупция. Това се отнася най-вече за политиката. От една година насам хората излизат на улицата, за да протестират срещу държавата. Тя пък се опитва да се противопостави на това. Потърпевши са също и критичните журналисти - всеки който се опълчва срещу силните в държавата, си носи последствията. От София предава нашият репортер.

Репортер: Николай Стайков е смел журналист. Повечето от неговите колеги замълчават, когато става въпрос за политика и мафия. Николай Стайков на свой ред разследва и публикува своите открития в интернет - oткрития относно политически несправедливости, които карат българите да протестират от вече година насам.

Николай Стайков: Една от основните причини да протестираме е депутатът Делян Пеевски - един от най-скандалните политици в България. През миналия Юни той изведнъж стана шеф на Държавната агенция по национална сигурност. Тук виждаме една от малкото негови изяви, които той по принцип избягва.

Репортер: Депутатът Пеевски - 33-годишен, по време на предизборната си кампания. Критиците му преписват тясни връзки с организираната престъпност и преди всичко това, че работи само и единствено за личните си интереси. Дори правосъдието до сега не е могло да докаже нищо срещу него. Пеевски контролира медийните среди, тъй като неговата майка притежава най-голямата медийна империя в страната. Когато в ръцете на Пеевски попадна и контролът върху Разузнаването, за най-бедния народ в ЕС чашата на търпенито преля. Той трябваше да напусне поста като шеф на ДАНС, но остана депутат. И вместо да се погрижи за проблемите на страната, продължава да живее в разкош.

Николай Стайков: Това, което открих чрез моето разследване е, че семейството (на Пеевски) притежава 98 недвижими имота в едни от най-луксозните квартали на София. Към тях спада и хотелът, който виждате тук и в който Пеевски прекарва по-голямата част от времето си. Разбира се, никъде по документите не се споменава името на Пеевски, а повечето имоти се водят на името на майка му.

Репортер: Всъщност Николай Стайков искаше да ни покаже повече от хотела, но охраната изрично ни забрани снимането. За това решихме да снимаме друг имот на Пеевски, но тогава пък се намеси Полицията и прекъсна нашата работа. Тук снимаме тайно как нашият оператор трябва да си покаже паспорта. Малко след това ни става ясно и защо - той получава обаждане, в което го карат да попречи на излъчването на този материал. Явно Полицията е информирала Пеевски за това, че се води разследване по повод на неговата личност, а той самият не желае публикации. Подкрепят го не само мъже, облечени в черно, а също така очевидно и Полицията.

Точно срещу такива манипулации протестират и хората всяка вечер в центъра на София. Пеевски за тях е станал символ на мафиотизирането и деморализацията в цялата политика.

Протестиращ: На нашите политици не им пука, че хората протестират. Това е наглост! Най-лошото е, че те не се впечатляват нито нашите Европейски партньори, нито от фактът, че сега принадлежим към голямото Европейското семейство.

Репортер: Протестиращите все още не са предали надеждата, че Европейският Съюз би могъл да направи нещо за да ги подкрепи, но за сега им остава да разчитат само и единствено на себе си.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.01 2014 в 06:51

Цялото предаване има за цел единствено да рекламира някакъв журналист с огромно самочуствие ( Стайков ) и съмнителни приятели. какво общо има това с изнесеното в заглавието не знам ....

13.01 2014 в 14:56

Да се хулят редовите охранителни полицаи като цяло не е нито основателно, нито коректно. Това, че при протестите отделни индивиди се престараваха, това са познатите натегачи и комплексари, мършата на стадото. Но изключенията само потвърждават правилото. Техните шефове обаче са палета, свити в краката на корумпираните управляващи, а те пък са палета, свити в краката на корумпиращите ги. За да се лекува пациента /в случая държавата/, трябва да се атакува причинителят, а не следствията.

13.01 2014 в 11:41

С какво се занимава българската полиция?

12.01 2014 в 19:17

Тази лоеста сланина Пеевски колко ли майки е разплакал?

12.01 2014 в 13:53

Полицията пази мафията! Полицаите са продажници, вместо да защитават интереса на гражданите, те се оставят да ги бият луди депутати и да им дават пари за банички да пазят празна сграда над 200 дни! Балъци!

12.01 2014 в 07:19

@Патриот...за титрите
Това ме подсеща за един виц:
Зайо Байо всеки ден минавал покрай вирчето, в което се плацикала Видрата. И всеки ден поздравявал ведро:
-Здрасти тидро!
Тя всеки път му правела забележка:
-Не съм тидра, а видра! (пък!!!!)
Един ден заека не бил на кеф. Нямало моркови, нямало зайка, тъпотия пълна. Та минавайки покрай Видрата и мрънканията й, накрая и отговорил:
-Аз с курви на вие не говоря!

Поука: дори да си заек, наричай нещата с истинските им имена. :)
И в тая връзка: proletna, ходи го духай в най-тЯсен смисъл.

12.01 2014 в 01:43

До Къчо Карамасуров:
Йовчев е човекът на Мултигруп, там изненади няма - излишно е да го коментираме!:)
Пунта Мари мания!!!:)

12.01 2014 в 01:37

ТАКА ПИПА МАФИЯТА,А НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:МВР Е "ЮМРУКА НА ПАРТИЯТА"
-ПРЕДИ И СЕГА...!!!
Другаря цветлин(що за име?) йовчев е един от тях,че и "чехльо" го беше взел на работа...!

12.01 2014 в 01:21

Ники,
С теб сме, поздрави на бандата!!!:)
Ти си велик журналист, отдаде душата си за святото дело - мутрите, дори и със зареден пистолет и с курва на леглото, ги разритвахме, че един Свинчо Пеевски ли ще ни се опъне!!!:) :) :)
Навремето оръжията бяха навсякъде, а този свински пикльо си мисли, че е безсмъртен, защото мама му го е обещала?!:)