Полският премиер смени министрите на външните работи и здравеопазването

OFFNews 20 август 2020 в 22:56 1407 0

Полският премиер Матеуш Моравецки назначи нови министри на външните работи и на здравеопазването, предаде Ройтерс и Асошиейтед прес.

В този момент и двата поста са много важни, когато правителството насочва усилията си към борба с коронавирусната пандемия и води активна политика по отношение на вълненията в съседен Беларус. 

Моравецки заяви пред журналисти във Варшава, че новият външен министър е Збигнев Рау, професор по право, бивш ръководител на Лодското воеводство и досегашен председател на комисията по външните работи на Сейма, долната камара на парламента. Рау има опит и в полско-американските отношения.

Новият здравен министър е Адам Неджелски, икономист, работил дълги години в държавната администрация и досегашен ръководител на Националния здравен фонд.

Министър-председателят подчерта, че Неджелски е най-подходящият човек за поста на здравен министър в момент, когато Полша се сблъсква с втора вълна от коровирусната инфекция и има да решава отдавнашни структурни проблеми на здравните си служби.

По-рано тази седмица бившият здравен министър Лукаш Шумовски, кардиолог, подаде оставка заради твърдения за злоупотреби при поръчка на медицинска апаратура за борба с епидемията.

Оставката на досегашния министър на външните работи Яцек Чапутович не беше изненада. Той предупреди, че ще се оттегли след президентските избори това лято.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!