Когато партиите заговориха за културата

Венци Мицов 30 март 2021 в 10:21 9695 0

В най-новата ни история е имало и такива временни политически моменти - политически партии да заговорят за култура.

Това обикновено се случва по две причини. Причина едно - партията е в предизборна кампания и иска да покаже колко силно желае да помогне на културата в KLETA MAJKA BALGARIQ.

И причина две - партията е на власт и иска да покаже колко досадни, ненаситни и неблагодарни за културтрегерите, които на всичкото отгоре са много повече, отколкото трябва да бъдат.

Справка - мнението на сегашния ни премиер за броя на съставите в БНР.

Днес обаче нямам за цел да пиша емоционален коментар. Днес, в този скромен текст, ще се опитам да разгледам програмите за култура на партиите, които според социологията у нас имат шансове да влязат в 45-ото Народно събрание.

Та за това нека оставим тоя въздълъг прелюд и да се гмурнем в самата експозиция.

Партиите, чиито културни програми смятам да анализирам, са ГЕРБ, БСП, ДПС, ИТН, ДБ, Изправи се! Мутри вън!, а за финал съм подготвил за всеки случай и ВМРО. 

Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ)

"Културата формира идентичността и развитието на нацията ни. Освен че създава, тя съхранява вярата и ценностите ни, изкуствата, опазването и популяризирането на българския език, историческото наследство и националната памет" - така започва програмата за култура на управляващата у нас партия ГЕРБ.

За целта културните експерти на партията са оформили следните фундаменти на управлението ѝ:

- насърчаване на създаването на културен продукт
- по-добри условия за износ на българска култура
- развитие и съхранение на културната идентичност и духовността
- връзка изкуство – образование – иновации – технологии
- връзка култура и бизнес
- съхранение и развитие на културна идентичност на българите зад граница
- политика по отношение утвърждаване статуса на културните дейци
- гъвкаво финансиране
- връзка култура – туризъм

На първо четене мога да кажа следното - програмата на управляващите е най-подробната (може би само тази на ДБ се доближава по многословие към програмата на ГЕРБ). Освен подробна, програмата води и към някои парадоксални възклицания. Например - как насърчаването на културен продукт кореспондира с новия закон за киното, който за мнозина експерти представляваше именно лобизъм в полза на няколко големи продуцентски компании? Или как политиката по утвърждаване на статуса на културните дейци кореспондира с ония 50 лева, които ексминистър Рашидов искаше да даде на един хорист, за да спре да дудне? Или как същият приоритет кореспондира със заплатите на музикантите в БНР. Все въпроси, на които програмата отговаря с точки и подточки:

- чувствително вдигане на социалния статус на културните дейци
- повишаване на обществения и социален статут на музейните специалисти
- по-лесен достъп на свободните артисти и частни трупи до държавните и общински сцени
- разпознаване на свободния сектор чрез създаване на официален единен регистър към Министерството на културата...

Все неща, които бяха ясни и до момента...

Впрочем, не мога да не похваля ГЕРБ за програмата, подробна е, има за всекиго по нещо. И никъде нито дума за нов закон за читалищата, за нов закон за меценатството, за национална стратегия или доктрина за развитието на българската култура. Нито сричка. 

Нека да се насочим към следващата (по електорална големина) партия.

Българска социалистическа партия (БСП)

БСП са заложили на далеч по-кратка програма. Така де, най-важното в страничка и половина. Ето го:

1% от БВП за култура. Това звучи добре.

После следват някакви неща, които спокойно можеше и да ги няма. Например: "Утвърждаване на принципа на демократизъм в културата и медиите", "духовна консолидация на българското общество", бла-бла, но, като оставим настрана това, можем да видим, че БСП констатира проблем. Проблемът е в кризата. И БСП е решила да заложи в програмата си решение. Следете ми мисълта внимателно - "широко обществено обсъждане с участието на всички заинтересовани професионални общности за промени в медийното законодателство и общовалидни стандарти за тяхното прилагане".

Нещо да разбрахте? Аз лично не, но малко след това прочетох друго: "въвеждане на законови минимуми за отразяване в медиите на българска продукция (музика, филми)". Впрочем Бойко Борисов преди месец се срещна с музиканти и каза, че ГЕРБ също ще подкрепят квоти за българска музика. Но в програмата на ГЕРБ това го няма. А в програмата на БСП стои като кръпка на фона на това, че само преди няколко месеца те не подкрепиха законопроекта на ВМРО за музикални квоти. Не, че този законопроект беше читав - не беше. Но сега всичко звучи някак лицемерно.

Впрочем, подкрепям БСП в идеята им за увеличаване на парите за култура. Само това да успеят да постигнат, ще е добре. Закон за читалищата и тук липсва, закон за меценатството е споменат мимоходом, ама без желание да се променя...

С това програмата на БСП за култура приключва. Тук идва кандидата за трето място - властелинът на суверена, партията на Слави Трифонов.

ПП Има такъв народ

Когато в началото на кампанията партията на Слави Трифонов представяше своите експерти, на всички направи впечатление, че културата не беше сред представените приоритети. Малко по-късно обаче се появи видео, в което се видя, че лице на културната програма на ИТН е актьорът Мариан Бачев.

Смятате, че ИТН имат огромна програма за култура ли? Имате много здраве.

Цялата програма за култура на партията на Слави Трифонов е в точно шест точки и общо осем изречения.

В тях е включено следното: европейски нива на държавно финансиране на културата, гарантиран фонд работна заплата и делегиран бюджет за дейност на културните институти в сферата на сценични и музикални изкуства, атестация на административния състав и финансов одит, осигуряване на квалифицирани кадри във всички сфери на културата, създаване на отделна комисия отговаряща за свободата на словото, правата на човека и медийната политика към народното събрание, нов закон за авторското право и сродните му права, съобразен изцяло с изискванията на ЕС, закон за меценатството, съвместно с нов закон за даренията на Министерство на правосъдието, нова методика за прилагане на закона за КИН, активно взаимодействие между държавните и общински институции с цел оптимизация и координация.

Няма методика как това ще се случи. Но част от написаното в тези няколко точки би било добре да се случи. Тук за първи път приоритет е нов закон за меценатството. За читалищата и тук ни вопъл, ни дума... ни суверен.

Движение за права и свободи (ДПС)

Ще бъда кратък. Такава програма аз не намерих. Ако има, с удоволствие ще я впиша в този анализ.

Демократична България

Градската либерална коалиция ДБ е дала сериозна културна заявка с програмата си. Тя е базирана на четири приоритета:

- културно наследство и жизнена среда
- децентрализация, демократично участие в културата, качествено културно потребление
- подкрепа на върховите постижения, иновациите и креативността
- развитие на гражданския патриотизъм

Към всеки един от приоритетите са добавени краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки.

Например - в приоритет "развитие на гражданския патриотизъм" краткосрочна мярка е "въвеждане на гражданското образование, което да изгражда ценности, умения и нагласи за активно гражданство, за защитата на правата, европейските и общочовешките ценности като върховенство на правото, свобода, равенство и недопускане на дискриминация", средносрочна - "дискусионни групи с учители, граждани и медийни специалисти, обсъждащи състоянието на българския патриотизъм и осъждане на проявите на ксенофобия, антиевропеизъм, расизъм и антисемитизъм", а дългосрочна - "разработване на ново поколение учебници по културна история на България и балканския регион, превръщане на ценностите на гражданския патриотизъм в обичаен елемент на културната жизнена среда".

Сложно, а? Ами сложно е, това не ви е някакво там елементарно решаване на някакъв си проблем.

Иначе, извън тези в голямата си част сложни конструкции в програмната на ДБ също виждаме увеличение на парите за култура до 1% от БВП (докато бяха в Нова Република, ДСБ бяха част от искащите 2% от БВП за култура, сега явно са намалили искането). Което е добра новина за тяхната програма и за избирателите.

Друг добър елемент от програмата им е стратегическото планиране: "10-годишна стратегия за развитието на българската култура, съставена от 4-годишни програми и едногодишни планове с конкретни действия". Преобразуването на закона за меценатството е решено като закон за меценатството, спонсорството и дарителството.

Амбициозна програма с много точки и подточки, близки и далечни цели, в която всеки би се загубил. Не мога да не ги похваля за усърдието. 

Изправи се мутри вън

Изправих се и чета програмата на коалицията около Мая Манолова и Отровното трио (дуо?).

Този, който е писал културната програма, е в плен на думата "интегриране". Ето, вижте сами: "въвеждане на подход за интегрирано разработване на стратегии", "установяване на интегрирана връзка между образование, обучение и културни и творчески индустрии"...

Голямо интегриране е паднало, но, извън тоя култов стил в програмата на "Изправи се! Мутри вън!" има добри неща. Например - промени в Закона за читалищата, национална програма за инвестиции в техническо модернизиране на базите, сградите и оборудването в театрите, оперите и филхармониите, концертните зали, галериите, музеите и другите културни институции, повишаване на заплащането на труда на работещите в културната сфера и тяхната социална защита.

Искане за повишаване на парите спрямо БВП тук няма. Има обаче "Ежегодно увеличаване размера на бюджетните средства за подкрепа на културата с 20%".

И най-важното - има и изготвяне на Национална стратегия за развитие на културата и творческите индустрии. Като цяло програмата е кратка, половината точки са излишни, но има и добри неща, за които явно изправи се мутри вън са се допитали до експерти.

ВМРО

Програмата им за култура  е простичка - едно изречение:

"Утвърждаване на българската култура като основа, върху която и чрез която се възприемат идеите на глобализацията и световната информационна мрежа."

Точка по въпроса.

С това моят анализ приключва. От прочетеното разбирам следното.

Партиите до една са наясно с проблемите в културата. И това е добра новина.

Второ - в програмите на всяка една партия (без онези, които не са написали нищо по темата) има добри неща.

Опасявам се, че едва ли ще стигнем до тях. Защото преди изборите всеки милее за култура, образование, наука...

А след изборите, както казваше Радой Ралин, когато заговорим за култура, управляващите се хващат за кобура.

Но това не бива да ни отказва да четем програмите на кандидатите за нашия вот. И после да им търсим сметка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!