Вписаха детската болница в бюджета за 2024 г., парламентът ще следи изпълнението на проекта

OFFNews 21 декември 2023 в 11:56 1135 0

парламент

Снимка БГНЕС

Бюджет 2024г.

Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, да организира възлагането на проектиране за изграждането на Национална многопрофилна детска болница в София, след създаване на необходимите условия и предпоставки за това, се записа в отделна разпоредба от държавния бюджет за 2024 г., който депутатите гласуват на второ четене.

Предложението за текста е на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Теменужка Петкова и Венко Сабрутев.

"Когато свърши общественото обсъждане и се установят вещните права, тогава може да тръгне и проектирането", обясни министърът на финансите Асен Василев.

Готов е план-графикът за изграждането на детската болница в София

"БСП ще предложи създаването на временна комисия към Народното събрание, която да следи строителството, трябва да сме сигурни, че процесът върви гладко", заяви Иван Ченчев.

"С включването на тази разпоредба държавата се ангажира твърдо с изграждането на болницата поетапно и докрай", обясни председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев. И разясни, че правният субект, който се е ангажирал да осигури терена, е организационен комитет към министъра на здравеопазването, в който са неправителствени организации, самото министерство.

Проф. Иван Литвиненко: Пари за национална детска болница има

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов уточни, че към настоящия момент има терен за болницата, който е ясен и консенсусен - в Горна баня.

Проведена е обществена поръчка, свързана със събарянето на сградите, които са там. След това трябва да се обяви процедура за проектиране на новата детска болница, след това се обявява и обществена поръчка за изграждане и строителство. Не го виждам да стане по-рано от 4-5 години, каза Ангелов.

Той съобщи, че ще бъде предложен проект на решение, с който министърът на здравеопазването да бъде задължен да направи одит на всичко, свършено до момента по темата.

Д-р Здравков: Ключовите специалисти за детска болница са налични

Васил Пандов от „Продължаваме промяната-Демократична България“ добави, че парите за изграждането на болницата са осигурени и налични в Здравната инвестиционната компания. По думите му към настоящия момент там има на разположение близо 90 млн.лв.

На брифинг в кулоарите Костадин Ангелов уточни, че е внесен проект на решение, съгласно който в седемдневен срок министърът на здравеопазването трябва да представи на Народното събрание отчет, изготвен след цялостен одит на извършените действия, постигнатите резултати и разходваните средства за дейности за създаване, изграждане, оборудване национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД.

Ангелов обясни, че се предвижда още в 30-дневен срок от приемането на решението министърът да представи на Народното събрание план за ускорено изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на национална детска болница от „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, отговаряща на действащите стандарти за качество в областта на детското здравеопазване в Европейския съюз, включително програма за кадрово обезпечаване на структурите и звената в националната детска болница.

След представянето на плана, министърът ежемесечно да представя на Комисията по здравеопазването доклад за неговото изпълнение, предлагат още вносителите.

"Искаме да дадем ясен знак, че има политически консенсус за ускореното изграждане на националната детска болница", заяви Ангелов. По думите му проекторешението е в резултат на проведени консултации с Обществения съвет и Съвета на директорите на дружеството, което е отговорно за изграждането. 

Днес заседава Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница. Ще бъде разгледана индикативната структура на лечебното заведение и специфичните му дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки