Проф. Иван Литвиненко: Пари за национална детска болница има

OFFNews 14 декември 2023 в 12:44 1155 0

Иван Литвиненко

Снимка Архив/фондация МОСТ

проф. Иван Литвиненко

Никой никога не е никога не е казал, че няма пари за национална детска болница. Имахме среща с депутати от здравната и бюджетната комисии в парламента и се уверихме, че има воля това да се случаи. Държавата ще изгради болницата със собствени средства. Казвам го, защото се създава впечатление, че парите са проблем, заяви по БНТ проф. Иван Литвиненко, председател на Обществения съвет за изграждане на национална детска болница.  

Той посочи, че Европейската инвестиционна банка е изготвила доклад за нагласите, очакванията и нуждите за такава болница. Група водещи педиатри са предложили структурата на лечебното заведение, в която е предвидено всичко необходимо.

Готов е план-графикът за изграждането на детската болница в София

Не сградата е основното, тя е важна безспорно, но най-важното са хората в нея, екипите. Това което ни кара да търсим изграждането на такава болница е комплексността на грижата за децата в столицата и цялата страна. Основната част от нея ще бъде от болница "Проф. д-р Иван Митев", но хирургичните блокове са в "Пирогов", кардиологичните в НКБ, онкологичните в ИСУЛ. Това създава огромно напрежение - пациенти се прехвърлят, търсят се трансфери, губи се време, прехвърля се отговорност, има напрежение. Това е в ущърб на здравето на децата, спокойствето на родителите и на лекарите. Затова целта е да се съберем на едно място, обясни проф. Литвиненко.

Д-р Здравков: Ключовите специалисти за детска болница са налични

По думите му Общественият съвет трябва да посочи кои специалисти, от кои клиники как ще се прехвърлят в новата болница. "Въпросът е поставен пред здравното министерство, за да се вземе оптимално решение, което няма да бъде в ущърб на другите болници", увери той.

Проф. Литвиненко каза още, че се предвижда детската болница да има около 400 легла и тя да бъде със специален статут, който би трябвало да улесни финансирането ѝ, тъй като педиатричните клинични пътеки са недофинанасирани.

Специалистът коментира и възможностите за лечение на деца в чужбина, и дарителските кампании, които се организират в социалните мрежи.

Всеки родител има своето право, но държавата не е абдикирала. Този фонд е в рамките на НЗОК. При надлежно подадени документи, макар процедурата да е сложна, не сме отказали на никого. Има лекарски комисии, които преценяват необходимостта от даденото лечение и какви са офертите от болниците в чужбина. Много родители излизат извън добрата медицинска практика, често става дума за експериментални лечения, които не са утвърдени и носят риск. Ние не можем да дадем зелена светлина за нещо, на което не знаем ефекта. Понякога се злоупотребява, но когато лечението действително ще помогне и трябва да се действа бързо, имаме процедура, с която да дадем зелена светлина в кратки срокове, каза проф. Иван Литвиненко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика