Готов е план-графикът за изграждането на детската болница в София

OFFNews 11 декември 2023 в 12:43 1934 1

заседание

Снимка НПБ

На заседанието.

До края на декември трябва да е готов и представен анализ "Оценка на нуждите за създаване на Национална педиатрична болница в София", изпълнен от екип на Европейската инвестиционна банка - това е първият етап в графика за дейностите, за да бъде осъществен проектът.

На извънредно заседание на 4 декември, на което е присъствал и здравният министър проф. Христо Хинков, Общественият съвет за изграждане на болницата е бил запознат с план-графика от изпълнителния директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД Николай Борисов.

До края на годината предстои и сключването на споразумение с ЕИБ за предоставяне на безвъзмездна техническа помощ по изготвянето на три доклада – "Структура, обхват и капацитет" на Националната педиатрична болница (НПБ), "Функционална програма (техническо задание)" и "Обхват на оборудване и обзавеждане". Заданията трябва да бъдат изпълнени в срок от 24 седмици след подписване на споразумението.

Паралелно с това трябва да бъде направено геоложко и хидрогеоложко проучване на терена, а след приключване на процедурите по обжалване на обществената поръчка ще започне и събарянето на съществуващите сгради в определения терен. Зададените срокове за проучването на терена и събарянето на сградите са съответно 12 и 28 седмици от датата на стартиране.

След това предстои издаването на ВИЗА за проектиране на бъдещия обект. Когато документът бъде издаден, ще се премине към обявяване на процедура по избор на проектант и авторски надзор на болничен комплекс. Заложеният срок за проектирането на Националната детска болница е 5-6 месеца. При готов проект той следва да получи одобрение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което издава и разрешението за строеж. На базата на това разрешение се обявява процедура за избор на изпълнител за изграждането на НПБ.

Срокът за строеж на бъдещата Национална педиатрична болница е 28 месеца. Когато сградата е факт, МРРБ трябва да издаде удостоверение за въвеждане в експлоатация. Междувременно следва да бъдат обявени и процедури за избор на доставчици за оборудване и обзавеждане.

По време на извънредното заседание членовете на Обществения съвет отправиха предложение на следващо заседание да бъдат поканени за изслушване и представители на Европейската инвестиционна банка. Освен това представителите на съвета предложиха в него да бъдат включени детският хирург проф. Христо Шивачев и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

Със своя заповед министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков обяви посочените от Обществения съвет нови експерти за членове на съвета.

Междувременно днес се проведе и редовното заседание на ОС за изграждането на Национална детска болница. На него бяха обсъдени статутът на бъдещото лечебно заведение и финансирането на дейностите. На 21 декември съветът ще обсъди индикативната структура на бъдещата детска болница, както и специфичните ѝ дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

230

1

Far Rider

11.12 2023 в 14:52

Другарят здравен министър който след 3 месеца няма да е министър едва ли ще построи тази болница. Той заяви официално по телевизията, че той като експерт (психолог!) е убеден, че популацията на Задунайская губерния не се нуждае от хеликоптери за бърза помощ!