Д-р Здравков: Ключовите специалисти за детска болница са налични

OFFNews 12 декември 2023 в 11:02 701 0

Благомир Здравков

Снимка СБАЛ по детски болести

д-р Благомир Здравков

Ключовите специалисти са налични, идеята е националната детска болница да осигурява коплексна педиатрична помощ, което е най-големият проблем на детското здравеопазване у нас, съобщи пред БНТ д-р Благомир Здравков, директор на СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев". 

Действително, трябва да се работи сериозно по кадровата политика и в различните структрури се полагат неимоверни усилия в тази посока, каза шефът на Педиатрията и допълни, че в момента има огромен интерес към педиатричните специалности сред младите лекари, но дефицитът на медицински сестри продължава да бъде сериозен проблем, заяви Здравков.

Здравков подчерта, че процесите по изграждането на болницата и осигуряването на специалисти за работа в нея ще вървят паралелно. По думите му за играждането ѝ ще са необходими между 4 и 6 години.

Поставили сме доста въпроси на Министерството на здравеопазването в тази посока. От самото начало е ясно, че болница "Проф. д-р Иван Митев" ще бъде гръбнака, но остава въпроса как останалите педиатрични структури на София ще бъдат присъединени, кой ще остане на тяхно място, ще има ли нови дейности, обясни Здравков.

"Новият директор на инвестиционната компания за изграждането на Националната детска болница представи пред Обществения съвет и министъра на здравеопазването план график за дейностите, които се предвиждат по изграждането на болницата", каза още той.

По думите му до края на декември трябва да бъде приет окончателният доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за педиатричните нужди на София-град.

След това предстои подписване на споразумение с ЕИБ за безвъзмездна помощ за изготвяне на три доклада – за дейността на националната педиатрична болница, параметрите на заданието и техническата обезпеченост. Оттам следват доста други процедури. Планът е представен, ние го следим. С министъра на здравеопазването беше обсъден начинът, по който ще функционира това лечебно заведение, каза Здравков.

По думите му финансирането на националната детска болница следва да е от НЗОК и от бюджета, тъй като ще изпълнява специфични дейности.

Болницата има съставена стуктура, съобразена с националните потребности от педиатрична помощ. Идеята за това лечебно заведение е да е върха на една пирамидална структура и от различни региони към нея да се насочват най-тежките случаи, каза още д-р Благомир Здравков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки