Проф. Гетов: До една година въздушните линейки ще могат да летят и нощем

В края на февруари ще бъдат оповестени резултатите от проверката в болница "Лозенец"

OFFNews 05 февруари 2024 в 10:16 597 0

Илко Гетов

Снимка БГНЕС

проф. Илко Гетов

Първият медицински хеликоптер ще може да лети нощем до една година, когато покрие всички критерии и изисквания за летателни часове, тъй като операторът е нов. За хеликоптерите ще трябва да има и сигнализация на съответните площадки.

Това каза по БНТ зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

По думите му машината, която вече е у нас, е с максимално модерно оборудване. Той допълни, че вече има запитвания от съседни страни за използване на спешната ни въздушна помощ. Две от въздушните линейки ще бъдат снабдени и с лебедки, уточни той. До края на седмицата ще бъде подписан анекс към договора с фирмата производител за следващите два хеликоптера.

Три са медицинските екипи, които ще работят на новия хеликоптер. Екипите са по двама - анестезиолог реаниматор  и медицинска сестра с владеене на английски език и нужната сертификация. Те ще дежурят в светлата част на денонощието, ще се сменят заедно с пилотите. Медиците ще продължат да работят там, където са в момента, но ще дават дежурства в спешната въздушна помощ на втори трудов договор, каза Гетов.

За болничните скандали

Министерството на здравеопазването е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата в болница "Лозенец", каза заместник-министърът на здравеопазването. Очаква се доклад по тази проверка в края на февруари. Тогава ще има повече яснота по случващото се там.

По думите му, Здравната каса е провела подобна проверка и в резултат на това се е стигнало и до медиите.

За съжаление, цялата тази история и в болница "Лозенец", и в "Пирогов" влияе върху имиджа и отношението към системата на здравеопазване. Скандалите носят негативи както за болниците, така и за лекарите, за медицинските специалисти. Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо, посочи Илко Гетов.

Той каза, че в министерството са получили въпросния сигнал от доц. Добри Хазърбасанов, запознали са се с него и веднага са реагирали, както е било и със случая "Пирогов".

"Министърът на здравеопазването и министерството определят правната и регулаторна рамка, в която функционира системата. Ние самите нямаме контролни функции. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" също ще предприеме тези действия, които са необходими", допълни още той.

Конкурсите за нови директори на болници ще бъдат обявени, когато наближи времето за всеки един, тъй като изтича мандата им, но на този етап те са спрени, за да се прецени кой кога да бъде обявен, каза Гетов.

По отношение на казуса с "Пирогов", проф. Гетов каза, че там ситуацията е в период за възможност за обжалване на решението на съда.

Новата формула за заплащане на онколекарствата

Този проблем не е от вчера, неслучайно преди години беше въведен принципа на централизирано договаряне на цените на онколекарстват от Министерството на здравеопазването, който заради различни интереси е обжалван и е спрян. Депутатите успяха да намерят баланса между това да продължим да плащаме и да се лекуват пациентите, и това да е на приемливи цени. Не е нормално да има разлики от 15 пъти. Предстои да публикуваме как точно ще се регулират цените в наредбата. Важно е, че се разписа цените да се актуализират на 6 месеца, и ако има разлика от 20 и повече процента в цените на различните болници, те да връщат пари на НЗОК, каза зам.-министърът.

Той коментира и предстоящата промяна във формулата на СЕСПА (е-системата за контрол и проследяване на лекарствата, заплащани от Касата).

Още през ноември промените минаха през Министерски съвет. Предстои сложна и дълга процедура по нотификация на Европейската комисия, защото засяга общоевропейски проблем – свободното движение на стоките и трябва да бъде одобрена от останалите страни в ЕС. Променен е прага от 60 на 100% осигуреност на вътрешния пазар, за да се разреши износ. Въведени са облекчения за паралелните търговци, каза Гетов.

На въпрос за недостига на лекарства зам.-министърът заяви, че липсите са резултат от принципа на ценообразуване, терапиите са предимно с оригинални лекарства, локалното производство на лекарства е ограничено, а и България не е голям пазар. Той отчете, че след издадените заповеди за забрана за износ на инсулини и антибиотици рязко са намалели сигналите за недостиг. По думите му пазарът на лекарства се е успокоил.

Запитан той ли ще е следващият министър на здравеопазването проф. Илко Гетов заяви, че все още с него никой не е говорил и не е получил такова предложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!