Васил Пандов: Нова формула ще елиминира големите надценки на онколекарствата

ДАНС проверява болниците за нерегламентирани договорки с търговците, каза депутатът от ПП-ДБ

OFFNews 30 януари 2024 в 10:26 1036 0

Васил Пандов

Снимка БГНЕС

Васил Пандов

Нова формула трябва да елиминира сериозните надценки при закупуването на онколекарства от болниците, заяви по bTV зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в НС Васил Пандов от ПП-ДБ по повод големите разлики в цените, на които болниците купуват медикаментите от търговците.

Сумите са съпоставими (100 млн. лв. за изграждането на Национална детска болница и също толкова за комисионни на търговците на лекарства – б.р.), но двете неща не са свързани. От миналото лято насам нашата парламентарна група се опитва да постигне определена регулация в тази посока. Искаме частните болници да провеждат обществени поръчки. Те се договарят с търговеца, а НЗОК плаща тази договорена цена. Това не е добре, защото от друга страна държавните и частните болници правят договарянията по Закона за обществените поръчки, обясни той.

Васил Пандов посочи, че втората част от проблема е свързан с това, че няма формула или регулация за плащанията на НЗОК извън т.нар. пределна цена. Именно в тази посока било предложението на парламентарната групата на ПП-ДБ от миналата година – да се създаде формула, по която да се изчислява своеобразен нов таван на цените на лекарствата.

Болниците не взимат процент от тези 100 млн. лв. освен ако не се окаже, че има някакви договорки между тях и търговците на лекарства. Ние сме сезирали ДАНС за това и очакваме да приключи проверката“, каза още Пандов.

Според него в Народното събрание няма лобисти.

„Това, което можем да видим в пленарна зала, е как гласуват определени парламентарни групи“, поясни той и припомни, че миналата година в пленарна зала ГЕРБ-СДС, заедно с „Възраждане“, ИНТ и още няколко партии, са гласували против законовите промени, които се разглеждат отново в момента.

По думите му след като темата отново е актуална въпросът вече няма как да остане неразгледан.

И това, което мога да кажа в аванс е, че вчера всички депутати в Комисията по здравеопазването постигнахме определен консенсус за създаването на такава регулация на цените на онколекарствата“, каза в заключение Васил Пандов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!