Денков: До края на годината ще се радваме на още два хеликоптера

OFFNews 02 февруари 2024 в 15:27 1801 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС

Николай Денков

Това е само началото на спешната помощ по въздух, до края на годината ще се радваме на още два хеликоптера. Надявам се след една или след две години за нас това да бъде стандарт, както е в другите европейски държави.

Това заяви министър-председателят Николай Денков при представянето на първия хеликоптер за спешна медицинска помощ по въздух.

Денков призова Министерството на здравеопазването и другите министерства да поемат щафетата, защото самото приложение на спешната помощ по въздуха изисква много сложна координация на институциите. 

"Днес е един от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа по пътя на най-важната мисия – здравето на българските граждани", заяви министърът на здравеопазването.

Специално обучените екипи ще предоставят съвременни и квалифицирани грижи и лечение на пострадали в животозастрашаващи състояния. Всичко това ще намали значително броя на загиналите при пътни инциденти, при трудови злополуки и специфични заболявания, които изискват оказването на спешна помощ в рамките на т.нар. "златен час", заяви здравният министър. 

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. В края на февруари се очаква хеликоптерът вече да може да участва в реални спасителни мисии.

На авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където е временно разположена машината, присъстват още кметът на София Васил Терзиев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, народният представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, областният управител на град София Вяра Тодева, Димчо Добрев - изпълнителен директор на "България Хели Мед Сървиз", посланикът на Италия у нас Джузепина Дзара, представители на Европейската комисия и други официални лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!