Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Вчера ПП-ДБ дадоха заявка, че ако меморандумът им не се приеме от ГЕРБ, то ще отидем на предсрочни парламентарни избори 2 в 1 с европейските

Ружа Райчева 21 февруари 2024 в 18:50 9624 24

Мария Габриел

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Мария Габриел

Меморандумът на ПП-ДБ е опит за политическа търговия, прикрита зад лозунги, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на извънреден брифинг в Министерството на външните работи.

Тя е категорична, че няма да сложи подписа си под меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

"Намирам т.нар. меморандум за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. По-подробен прочит на документа сочи за опит за политическо овладяване на съдебната система. (...) Достатъчно дълго слушах коя е подходящата позиция за Мария Габриел и как трябва да се случат нещата", каза тя.

Габриел е на мнение, че ПП-ДБ на практика са предложили на ГЕРБ да се споразумеят за подялба на службите, регулаторите и съдебната система, в тежко противоречие с конституцията. Според нея реформите трябва да се правят чрез изменения на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти.

"От така предложения документ и за най-големия лаик става ясно, че всички тези амбициозни цели няма как да бъдат постигнати за 6 месеца. Ако беше толкова лесно, защо не ги заложихме или постигнахме до този момент? Или ще се искат от мен с ясното съзнание, че няма да мога да изпълня тези задачи?“, попита Габриел.

Извънредното изявление на Габриел дойде на фона на покачващото се в последните дни напрежение около предстоящата ротация на кабинета "Денков", договорена с т. нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която би трябвало да се случи на 6 март.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се скара на премиера Николай Денков и Мария Габриел - не преговаряли за ротацията, а пътували в чужбина. Той вдигна градуса в т.нар. "сглобка" като се закани на "некоалиционните" си партньори ПП-ДБ. "Ние не сме клошари. Няма да ни давате, ние ще ви бием и ще си вземем това, което заради компромиса беше надвзето от нас", каза Борисов. 

На свой ред от ПП-ДБ предложиха меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността до декември 2024 г. В меморандума пише, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, то ГЕРБ и ПП-ДБ следва да се договорят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че за ПП-ДБ е важно да има отчетност на властта.

Тази сутрин Бойко Борисов каза, че не е чел меморандума. Той заяви, че Габриел му била "прочела 10 реда" от него и че "изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на некоалицията". Междувременно Христо Иванов отказа участие в сутрешния блок на bTV в последния момент заради "неотложни ангажименти, свързани с меморандума". В Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че меморандумът не е ултиматум, а отворена позиция, за да се стигне до разбирателство с ГЕРБ.

В меморандума на ПП-ДБ подробно са разписани процедури за попълването на регулаторите. От ДПС реагираха като заявиха, че ще блокират попълването им. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че "някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин" и че е абсурдно в меморандум да се иска подялба на съдебната власт и Антикорупционната комисия. "Това е нечувано. Ние няма да подкрепим това делкане и в делкане няма да участваме", каза Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7915

24

Пламък Огнен

22.02 2024 в 11:36

Няма проблем, това бе и целта да видя колко негативни палеца има :)
@IP на повечето коментиращи не им личи да имат свое мнение.

П.П. Няма проблем, 2017-2018, беше пълно с други тролове, може би и на самата медия. Зависи явно от къде капе :D

17439

23

мнение от IP

22.02 2024 в 10:18

@Пламък Огнен, аз специално съм самонает трол да тролвам мнението си без да ме питат:).

605

22

Wenc

22.02 2024 в 10:15

Малиии тука е като група на анонимките ППхолици.
Успокойте се малко бе троли. Няма Кирчо да си отиде в канадата, има да гледа бебе тук.

1000

21

теменужка

22.02 2024 в 09:37

Габриел официално е с агентурно минало - агент ива- Какво да очакваме от фурнаджийска лопата.

2550

20

alfakentavur

22.02 2024 в 09:00

След рашисткия трол, най-долното е ГЕРБ трол, после ДПС трол и чак тогава ПП трол. Ти от кои си? :)

7915

19

Пламък Огнен

22.02 2024 в 08:57

Тук всички ли сте ПП тролове :D :D

2159

18

Kilca

22.02 2024 в 08:55

Меморандумът е категорично ЗА Еврозона, Шенген, съдебна реформа, орязване на корупцията и сивия сектор и пълна прозрачност. Не прочетох абсолютно нищо за "делкане", "разпределяне", "разделяне", нито за задкулисие, нито за Оправяне на някого "с 200", нито за Магнитски, нито за Руския Турски поток, построен с нашите пари, нито да е предвидено да се подарява кученца. Не видях и за мащабни строителни проекти с огромни комисионни и далавери. Нищо!
Скоро ще лъсне още едно д*пе в списъка Магнитски...

900

17

нещото

22.02 2024 в 08:45

Край на изпирането.....Рекета на ДПС отново ще решава бъдещото на България!!!!

-690

16

nms

22.02 2024 в 07:54

Сащанците си имат вътрешни проблеми и хватката около разни балкански мутри явно е охлабена.

1000

15

anika

22.02 2024 в 06:55

Да отричаш нещо с общи приказки и внушения и нито едно конструктивно предложение е типично по герберски. Не искат да поемат ангажимент, че ще спазват общо изработени правила, естествено след преговори. По им харесва да се договарят задкулисно с ДПС, както го правеха и до сега.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика