Военните ще получават 30% по-високи заплати, вдигат 3 самолета да поздравят депутатите

Кристина Минчева 26 април 2024 в 12:25 1800 1

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Българските военни ще получават по-високи възнаграждения от следващата година, реши окончателно парламентът днес. Промените стават факт с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха приети с пълно мнозинство и без дебат в пленарната зала.

Предвижда се от 1 януари 2025 г. българските военнослужещи да получават с 30% по-високи възнаграждения.

В новите текстове е записано, че базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност се определя въз основа на средната работна заплата за второто тримесечие на предходната година спрямо официалните данни на НСИ. Така се изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. 

Например, възнаграждението за най-нисшата длъжност редник/матрос 1 клас с приетото на едно от последните заседания на МС на кабинета Денков увеличение от 10% за 2024 г. възлиза на общо 1555 лв. (105 лв. за звание и 1450 за длъжност). При приемане на законопроекта това възнаграждение ще възлиза на 2210 лв. (105 лв. за звание и 2105 лв. за длъжност). Така от 01.01.2025 г. общото възнаграждение за най-нисшата длъжност за военнослужещ ще бъде равно на средната заплата за страната.

Според предлаганите промени месечното възнаграждение на военнослужещите, заемащи ключови длъжности, може да надвишава с до 80 на сто размера на месечното възнаграждение за съответното длъжностно ниво, определено в акта на министъра на отбраната.

Депутатите приеха предложението на "Възраждане", ако има дефлация и средната заплата в страната падне, това да не се отразява на възнаграждението на военнослужещите.

В доклада е отбелязано, че с приемането на законопроекта ще се постигне намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната; предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов благодари на народните представители и посочи, че ще разпореди "на 6 май над София да прелетят три военни самолета, за да поздравят депутатите за решението". В началото на месеца министърът заяви, че тази година няма да има военен парад с техника и личен състав на 6 май, защото великденските празници съвпадат с Гергьовден и Деня на храбростта и българската армия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

27.04 2024 в 13:48

Три самолета - какво му плащаме?! Заради по-високите заплати, които ние ще плащаме.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша