Защо Мики Маус се превръща в садистичен сериен убиец на големия екран

OFFNews 03 януари 2024 в 14:28 1832 1

Мики Маус

Снимка GettyImages

Уолт Дисни с Мики Маус

Ранният Мики Маус отново се връща на екран, но няма да бъде такъв, какъвто феновете са го виждали досега. Компанията "Дисни" от понеделник вече не е собственик на авторските права върху най-ранната версия на емблематичния герой. Така Мики веднага влезе в два филма на ужасите.

С изтичането на 95-годишния срок на авторското право над първите Мики и Мини Маус създателите на филми вече могат свободно да разработват сценарии с двамата герои. На публиката обаче е позволено да използва само Мики и Мини от 1928 г. - не и по-познатите осъвременени образи на героите.

"Разбира се, ще продължим да пазим правата си върху по-модерните версии на Мики Маус и други произведения, които остават обект на авторско право", казаха от "Дисни" дни преди да паднат правата им върху анимационните герои.

В понеделник, само няколко часа след като късометражният филм от 1928 г. стана свободен от авторски права, в YouTube се появи трейлър на нов филм на ужасите, който показва Мики Маус като маскиран сериен убиец. Заглавието на видеото, което обобщава сюжета на филма, е "Капанът за мишки на Мики" (Mickey's Mouse Trap). Ден по-късно беше обявен и още един филм, който все още не е озаглавен.

Във филма "Параходът Уили" (Steamboat Willie) от 1928 г. се появяват ранни версии на Мики и Мини Маус. Това е третият анимационен филм с участието на дуото, който създават Уолт Дисни и Уб Иуъркс, но първият, който излиза на екран. В него един по-грозен Мики, приличащ повече на плъх, отколкото на мишка, е капитан на лодка и изработва музикални инструменти от други животни.

Затова може би е уместно първите обявени проекти да са нискобюджетни и необичайни филми от хорор жанра. Все пак, по-рано, през 2022 г., Мечо Пух се появи в публичното пространство без късата си червена блузка. Едва година по-късно микробюджетната кинопродукция "Мечо Пух: "Кръв и мед" постигна неочакван успех, като привлече феновете на ужасите в киносалоните.

В трейлъра на "Капан за мишки на Мики", режисиран от Джейми Бейли, нещо, което изглежда като човек с комично малка маска на Мики, тероризира група младежи в игрална зала.

"Място за забавление. Място за приятели. Място за лов. Мишката е навън", гласи текстът, който е изписан на екрана по време на трейлъра. 

"Просто искахме да се позабавляваме с всичко това. Искам да кажа, че това е Мики Маус от "Параходът Уили", който убива хора. Това е нелепо. Забавлявахме се и мисля, че това си личи", казва режисьорът Джейми Бейли в изявление, цитирано от CNN. 

Вторият филм е на режисьора Стивън Ла Морте, който преди това е режисирал хорор пародия на "Гринч", която обаче не е публично достояние.

"Късна нощна разходка с лодка се превръща в отчаяна борба за оцеляване в Ню Йорк, когато една пакостлива мишка се превръща в чудовищна реалност", така описва неозаглавения филм Ла Морте в своя публикация в Instagram.

"Параходът Уили" е донесъл радост на поколения, но под тази весела външност се крие потенциал за чист, нечуван ужас", казва още режисьорът в съобщението си.

Ла Морте заяви пред Variety, че продуцентите на неговия филм работят с юридически екип, за да не се противопоставят на филмовата компания, и ще нарекат своя буен гризач Уили (от "Параходът Уили") вместо Мики Маус.

"Правим необходимото, за да сме сигурни, че няма съмнения или объркване относно това, което планираме", каза той.

Към момента продукцията на филма на Ла Морте още не е започнала, а датата на излизане на "Капанът за мишки на Мики" все още не е ясна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика