Виенската криминална история около ''Портрет на госпожица Лизер'' от Климт

OFFNews 23 април 2024 в 14:00 2795 0

Снимка: © Аукционна къща

Снимка Снимка: © Аукционна къща "Им Кински", Виена 2024, права върху снимката. Снимката може да бъде използвана само като илюстрация към тази новина / БТА

Снимка: © Аукционна къща "Им Кински", Виена 2024, права върху снимката. Снимката може да бъде използвана само като илюстрация към тази новина / БТА

В навечерието на планиран аукцион започва развитието на скандал около „Портрет на госпожица Лизер“ от Густав Климт, пише Цветана Делибалтова за БТА.

Електронното издание на австрийския ежедневник „Кроненцайтунг“ публикува материал на журналиста-културолог д-р Карл-Хайнц Рошиц, в който се казва: „Вихрушка зад кулисите: В сряда, 24 април, недовършеният "Портрет на госпожица Лизер", създаден през 1917 година от Густав Климт, ще бъде продаден на търг във виенската аукционна къща „Им Кински“. Очаква се рекорден резултат от поне 50 милиона евро. Изтъкнати изследователи на Климт като професор Тобиас Натер и д-р Алфред Вайдингер, както и експертът по реституция на Eврейската културна общност Ерика Якубовиц, са възмутени. Без отговор остават много въпроси. Кого изобразява картината? Дали, както предполагат Натер и Вайдингер, това е Маргарете Констанс, майката на виенския банкер Уилям де Гелси, който през последните години от живота си усилено търси портрета на майка си, нарисуван от Климт? Той е бил сигурен: „Ще видите, че ще се появи веднага след смъртта ми." И точно това се случва - Гелси умира през 2021 г. и картината се появява."

Но как е възможно Федералната служба за паметниците на културата да издаде лиценз за износ като „еврейска реституционна собственост" на изгубената от десетилетия творба на Климт с решение от октомври 2023 година, въпреки че тя очевидно никога не е била конфискувана от нацистите, пита Карл-Хайнц Рошиц. Научните документи, представени на Службата за паметниците на културата по онова време, изглеждат съмнителни, тъй като важни подробности научихме едва след проведените през последните месеци изследвания, продължава авторът. А изследователите на Климт, политиците в областта на културата и международните коментатори - например от вестниците „Република", „Зюддойче", „Сънди Таймс Лондон" и „Ню Йорк Таймс", които говорят за „виенската криминална история на Климт", се опасяват, че творбата ще изчезне като инвестиция в някой банков трезор в Хонконг или Шанхай, за да не бъде видяна никога повече и така ще бъде изгубена за изследванията на творчеството на Густав Климт в Австрия.

Много хора с право се питат дали Федералната служба за паметниците на културата не трябва да издейства отсрочка за този търг, за да може да продължи изследователската работа, включително в областта на произхода на произведението. Ако споразумението за реституция вече не се признава, картината не може да бъде изнесена. „Долу ръцете от „Портрет на госпожица Лизер"? Почтено би било първо да се изчистят всички неясноти", завършва д-р Рошиц.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки