Книги на кладата: Путинова Русия преследва най-известните си писатели

OFFNews 02 февруари 2024 в 15:17 6386 5

книги

Снимка Pexels

Книги на клада.

Най-известните съвременни руски писатели отново са преследвани в родината си. Срещу тях се водят деля, книгите им са изтеглени от продажба, дори се опитват да откраднат произведенията им. Тези автори са Борис Акунин, Владимир Сорокин, Дмитрий Биков, Людмила Улицка.

Според независимите руски медии в момента ситуацията става толкова абсурдна, че вероятно съвсем скоро ще сме смидетели на клади от книги като в антиутопичния роман "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри.

Изданието "Медуза" направи преглед на проблемите, които в днешна Русия имат най-светлите умове на руската литература.

Борис Акунин

Руските книжарници и библиотеки започнаха да крият, а в някои случаи и да изтеглят от продажба, книгите на Борис Акунин (Григорий Чхартишвили) още през 2022 г. - няколко месеца след началото на пълномащабната руско-украинска война, която писателят осъди. Елена Ямполска, председател на комисията по култура в Думата, призова за забрана на книгите на опозиционно настроени автори, включително на тези, обявени за "чуждестранни агенти". По същото време в един от руските театри, по думите на самия Акунин, се обадили от прокуратурата с искане името му да бъде премахнато от афишите на спектаклите.

Нова вълна на тормоз срещу Акунин започна в края на 2023 г. след "пранк" на прокремълските комици Вован и Лексус (Владимир Кузнецов и Алексей Столяров), които се обадиха на писателя от името на Олександър Ткаченко (заемал поста министър на културата на Украйна до юли 2023 г.). В разговора с тях Акунин каза, че е организирал събиране на средства в помощ на Украйна.

След публикуването на разговора издателство АСТ решава да спре да издава книгите му, а също така премахва споменаванията на писателя от сайта си. Веригата книжарници "Читай-город - Буквоед" и услугата за дигитални книги "Литрес" преустановиха продажбите на романите на Акунин. Едно от най-старите руски литературни списания "Новый мир" премахна от уебсайта си две пиеси на Акунин - "Чайка" и "Хамлет. Версия."

В средата на декември стана известно, че Акунин е преследван по членове за разпространение на "фейкове" за руската армия (207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация) и за публично оправдаване на тероризма (205.2 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Писателят бе включен в регистъра на "екстремистите и терористите". Скоро след това Министерството на правосъдието на Руската федерация го включи в регистъра на "чуждестранните агенти", а Министерството на вътрешните работи го обяви за издирване (Борис Акунин не живее в Русия от 2014 г.). Служители на Следствения комитет на РФ отидоха да го търсят в издателство "Захаров", което издава книгите на Акунин.

Андрей Гурульов, депутат в Държавната дума от "Единна Русия", нарече писателя "враг", който "желае поражението на страната си" и за това "трябва да бъде унищожен".

Руските театри започнаха да отменят постановки по книгите на писателя. Руският академичен младежки театър (РАМТ) в Москва премахна от репертоара си всички постановки по негови произведения. Александринският театър в Санкт Петербург също първо отмени представлението на "1881" по книгата на Акунин, а след това я... национализира, обявявайки, че Акунин не е автор на пиесата. Администрацията на театъра заяви, че "1881" се състои от "компилация от исторически материали, диалози, базирани на архивни материали", а авторството на "текста, който звучи в пиесата, принадлежи на творческия екип на постановката на театъра и на режисьора на пиесата".

Людмила Улицка

Писателката Людмила Улицка, която осъди войната с Украйна и замина за чужбина, е преследвана в Русия по подобен начин. Още през есента на 2022 г. книгите ѝ започнаха да се крият в магазините или да се опаковат в найлони с надпис "чуждестранен агент", въпреки че писателката не е обявена за такъв.

През ноември 2023 г. "патриотични" активисти се опитаха да обвинят Улицка, както и писателите Виктор Ерофеев и Владимир Сорокин, във финансиране на украинските въоръжени сили. Доносът до Следствения комитет и Генералната прокуратура на Русия с искане за проверка на писателите по член за подпомагане на терористична дейност (205.1 от Наказателния кодекс) се появи, след като един екземпляр от книга, подписана от писателите, бе продаден на търг в полза на ВСУ. В отговор писателите заявиха, че не са участвали във финансирането на военни организации. Не е известно дали е била извършена проверка и как е приключила тя.

През януари 2023 г. Вован и Лексус публикуваха "пранк" с Улицка, който бе много подобен на този с колегата ѝ Акунин. Те ѝ се обаждиха, имитирайки ръководителя на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак. В разговора писателката каза, че хонорарите от продажбите на книгите ѝ "отиват в Украйна".

След това Улицка бе лишена от званието почетен професор в Руския химико-технологичен университет "Менделеев", московските библиотеки спряха да дават книгите ѝ, а издателство АСТ обяви, че спира плащанията по всички договори с писателката. Сергей Миронов, лидер на парламентарната партия "Справедлива Русия - За истината", поиска от ръководителя на Следствения комитет да започне разследване на Улицка. Виктория Никифорова, пропаганден колумнист на РИА Новости, нарече писателката "боклук" и призова срещу нея да бъде приложен законът за конфискация на имущество заради разпространението на "фалшификати" за армията.

Дмитрий Биков

Друг писател, пострадал от провокациите на Вован и Лексус, е Дмитрий Биков. Пропагандистите се свързаха с него по същия начин като с Улицка - под прикритието на ръководителя на канцеларията на украинския президент. В разговора с фалшивия Ермак писателят каза, че няма да откаже да дойде в Украйна, да преподава в местните университети или да върши някаква друга работа, и че чака ВСУ да освободи Мариупол, който е превзет от руските войски. Биков добави, че ако книгата му за Зеленски бъде публикувана в Украйна, той ще даде всички хонорари от нея за дронове за ВСУ.

След "пранка" продажбата на книгите на Биков в Русия бе спряна. Писателят смята подобни мерки за безполезни и се позовава на историческия си опит.

"Нищо ново не се случва, нищо друго не може да бъде, никога не съм живял от хонорари за книги, печелех пари чрез журналистика и педагогика. Нищо не се е променило и в този смисъл, и който иска да ме чете, пак ще ме чете", каза той.

През януари на Биков бе повдигнато обвинение в административно нарушение за участие в дейността на "нежелателна" организация (чл. 20.33 от Кодекса за административните нарушения). Полицията обръща внимание на интервю, което той е провел с Борис Гребеншчиков. То е публикувано в канала на Нова газета Европа в YouTube на 20 септември 2023 г. В края на юни 2023 г. Главната прокуратура обяви медията за "нежелателна" организация.

Владимир Сорокин

В началото на януари 2024 г. движението "Четиридесет и четири" се обърна към Министерството на вътрешните работи с молба да провери романа на Владимир Сорокин "Наследство" за "пропаганда на педофилия". На 23 януари стана известно, че книгата е изчезнала от търсачката на онлайн магазините "Лабиринт", "Озон" и "Уайлдбъри". Телеграм каналът Mash съобщи, че "инициативна група от колеги на Сорокин и читатели, които не са безразлични към руската проза", е поискала от Следствения комитет на Руската федерация да провери издателство АСТ за "пропаганда на ЛГБТ", а самата книга - за "пропаганда на ЛГБТ и насилие над деца". Според Маш призивът е бил подписан от 1500 души. Дали донесенията са свързани помежду си, не е ясно. Издателство АСТ, което е издало романа, го е изпратило за проверка.

Сорокин отрича обвиненията. Той нарече брожението срещу романа му "шумотевица, вдигната от група доносници", а "оплакванията" за насилието над деца, което уж се съдържа в романа - лъжи. 

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

5

dolivo

03.02 2024 в 11:11

много обичат иномислещите руските апаратчици

спечелил си човек имущество и пари, казал какво мисли, веднага призив да му се вземе имушеството

някой направо ребром си го казват, да му вземем живота, "унищожяване"

диваци, варвари

всъщност, има по-добра дума "мафия"

всички в Думата им са с тоя манталитет, не с нас значи срещу нас, целта оправдава средствата, грандомания, и алкохолизъм

9347

4

Анализи

02.02 2024 в 22:58

Така започва убиването на една нация. Путин е най-толемият враг на Русия.

1000

3

KREATOR

02.02 2024 в 22:20

До демотиватор:


Леле колко минуси са ви набили скотофилите за една истина!!

400

2

демотиватор

02.02 2024 в 16:06

"най-известните си писатели" ?!

Най- известният ще да е бил Пушкин, който, обаче (почвам да шепна) е бил негър (е, не чак на 100%)!
Не вервате? Задайте в Гугъл "Пушкин" "негр" и ровете в многобройните резултати.
Например:
https://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Polit/Article/Lounsb_KrSv.php

1005

1

ПР

02.02 2024 в 15:45

Тежко и страховито четиво.
Не знам до колко,онова мъничко човече,КГБ Император всероссийский,си дава сметка,какви ги върши и къде отива.И преди него е имало нему-подобни.Един вкиснат и сърдит австриец,обяви Хилядолетен Райх за ....12 годинки.Вождовете на световния комунизъм,сготвиха СССР,с подобни амбиции./НРБ-СССР-дружба от векове за векове!/.Побърканият италиянец с челюстта,го обесиха с главата надолу.Е,Ким фемили още държи фронта,но някой ден,озверелият от глад народ там,ще ги закуси набързо.
Това е пътят на сатрапите-диктатори.
 
X

Да помогнем на украинските деца!