Как семейните кавги превърнаха живота на Ален Делон в трагедия

OFFNews 22 януари 2024 в 11:06 3519 1

Делон

Снимка Getty images

Ален Делон - хищникът-изкусител на френското кино на младини.

Ален Делон, последната суперзвезда от златната ера на френското кино, отново е на първите страници на вестниците. Но не защото се е снимал в поредния си филм или се е оженил отново на преклонна възраст.

Навремето го наричаха най-красивия мъж в киното. Но това време отдавна отмина: сега 88-годишният актьор е стар, болен и води живот на отшелник.

Последната трагедия с Делон в главната роля е разпадането на семейството му. Тя обаче се разиграва не на екраните, а в медиите, пред очите на шокирана публика, чиито емоции варират от ужас до очаровано любопитство.

Трите деца на актьора отчаяно се борят за трохите от любовта на баща си и за мястото, отредено им в посмъртната му слава.

"Преди да умрат, птиците се крият. Наистина големите животни умират в светлината на прожекторите" - така започва голяма статия във вестник Le Monde за семейната разпра на Делон.

В тази история, както пише вестникът, има всички елементи на класическа гръцка трагедия: враждуващо семейство, рушаща се къща, която не помни дори ехото на смеха, някога звучал в нея. Но главното е страданието на главния герой, който е преследван от демоните на бурната си младост.

За французите Делон си остава най-великото въплъщение на големия хищник-изкусител, който очарова Европа през опияняващите 60-те години на миналия век. Той хипнотизира публиката в такива филмови шедьоври като "Леопардът" и "Роко и неговите братя".

Ален Делон в Кан през 2019 г. Снимка: FILMMAGIC

В продължение на десетилетия те със същото увлечение следят не само етапите на богатата му кариера, но и превратностите в многообразния му личен живот, като с нетърпение разгръщат страниците на списание Paris-Match и други издания, специализирани в живота на знаменитостите.

Те знаеха, че Делон има три деца: двама сина и една дъщеря от две различни жени. Както и факта, че е имал трети син, когото актьорът така и не е припознал и който вече не е жив.

Но през последните две седмици французите откриха най-дълбокия разрив в сърцето на семейство Делон: трите признати деца не намират нищо по-добро от това да споделят взаимните си оплаквания с медиите. Говорейки открито, те не се притесняват от обиди, обвинения, съдебни дела и тайно записани разговори.

Пръв на сцената излезе 59-годишният Антъни Делон, актьор и син от първата съпруга на Ален, Натали. Той даде интервю за Paris-Match, в което обвини по-малката си (полу)сестра Анушка в лъжа и интригантство, защото уж скрила резултатите от тестовете за когнитивните способности на баща им.

33-годишната Анушка, дъщеря от втората съпруга на Ален, холандския модел Розали ван Бримен, не си замълча и премина в контраатака, изразена в изявление, публикувано от нейния адвокат. В него се твърдеше, че общият им с Антъни баща "не може повече да търпи агресивното поведение на сина си, който постоянно казва, че той (бащата) е полудял".

Братът и сестрата не спряха дотук и отново се обидиха публично, този път като се появиха по френската телевизия.

След това третото дете на актьора, братът на Анушка и полубрат на Антъни, 29-годишният Ален-Фабиен, се намеси в конфликта на страната на брат си. Той публикува в Инстаграм тайно направен запис, на който (според него) Анушка прошепва на баща си някои неприятни неща за братята си.

След това се стигна до взаимните съдебни дела, свързани с лечението на Делон, който през 2019 г. получи инсулт. Актьорът страда и от някакво друго сериозно заболяване, което френските медии не назовават.

В събота, 13 януари, той беше прегледан от назначен от съда лекар, но децата веднага оспориха заключението му.

Делон със сина си Антъни. Снимка: АФП

Съдебните страсти около застаряващата звезда не се ограничават само до децата му. Някъде на заден план се появява още един персонаж: 66-годишната Хироми Ролин, бившата икономка на Делон и/или (в зависимост от това с кого говорите за нея) любовница.

Миналата година, в рядка проява на единодушие, децата на актьора я изгониха. Ролин заведе дело срещу тях, твърдейки, че те са застрашили живота на баща им, като не са му давали необходимите лекарства.

Действието на трагедията се развива в имението, построено от Делон в горското стопанство на 120 км югоизточно от Париж. Там той живее заедно с най-малкия си син Ален-Фабиен. От време на време обаче бащата е посещаван и от другите си деца.

Имението е почти напълно откъснато от външния свят и според Ален-Фабиен отдавна се е превърнало в жалка сянка на това, което някога е било. "Всичко се разваля постоянно, електричеството не работи", казва той.

Най-тъжното е, че всички страни в конфликта признават, че макар Ален Делон да е физически слаб и невинаги да възприема реалността адекватно, през повечето време той е вменяем и осъзнава огромния мащаб на това, което се случва със семейството му.

Много френски коментатори смятат, че корените на тази трагедия са дълбоко заложени в миналото на самия актьор. Детството и младостта на Делон далеч не са безоблачни. Може би трудните събития от миналото са оставили толкова дълбока следа в душата му, че той не е успял да установи нормални отношения със синовете си.

Той е роден в покрайнините на Париж през 1935 г. На четиригодишна възраст, след развода на родителите му, му се налага да живее в приемно семейство.

Не обичал училището и често пропускал часовете. Присъединява се към армията и се сражава във войната в Индокитай, но е изправен пред военен съд за кражба на джип. Завръщайки се в Париж в края на 50-те години, Делон живее сред проститутки и гангстери, но след това, благодарение на необикновения си външен вид, попада в света на киното.

Както пише вестник Le Monde: "Няма съмнение, че неговото его, огромно, но досега неосъзнато, е довело до това, че е започнал да смята синовете си за потенциални съперници, чиито амбиции е трябвало да бъдат задушени още в зародиш".

Не е тайна, че Делон се отнасяше много сурово към синовете си, които в резултат на това злоупотребяваха с наркотици, боравеха с оръжие и имаха проблеми със закона.

Но при дъщеря му нещата са съвсем различни. През 2008 г. той казва за Анушка, че "няма жена, на която да съм казвал толкова често, че я обичам".

Третият син на Делон имал още по-малко късмет. Майка му е рокзвездата от Германия Нико (един от членовете на групата Velvet Underground). Ари Булон се ражда през 1962 г., но Делон никога не признава бащинство. Момчето е отгледано от майката на Делон, която е убедена, че той наистина е неин внук. Ари умира миналата година в Париж от свръхдоза наркотици.

Според завещанието на Делон половината от състоянието му ще отиде при Анушка, а другата ще бъде поделена между двамата синове.

Очевидно обаче разногласията между братята и сестрата не са заради парите.

Те отчаяно се борят за любовта на баща си и за това какво място ще им бъде отредено в посмъртната му биография.

Текстът е на Би Би Си

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

22.01 2024 в 12:21

Какво възхитително семейство, какви силни, чисти чувства- трогнат съм!!!
И к'во 'убаво (руско?) именце- "Анушка" (просълзих се)!
Къде е Холивуд да направи сапунка- ще изяде пуканките, нямам търпение! (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика