Да си дадеш гласа... на нарисуван герой

Offnews Култ 23 януари 2020 в 13:01 3430 0

В последните дни, освен текущите родни и международни политически скандали, най-силно се вълнуваме от две неща - предстоящите награди ОСКАР и бунтарското поведение на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, които решиха да направят така наречения "Мегзит" - да се оттеглят като старши членове на кралското семейство.

Не ни стига тая адска мъка, ами само преди няколко дни научихме от "Таймс", че Меган Маркъл е сключила сензационно споразумение с компанията "Дисни" да даде своя глас на анимационен герой, а възнаграждението да отиде за организацията "Elephants Without Borders".

И докато четяхме какви ли не коментари за това как лошата Меган, освен че прецакала добричкия принц Хари, сега употребявала безсрамно популярността си, за да прави кариера, от Offnews Култ решихме да си припомним нещо важно - колко звезди са давали гласовете си на анимационното кино.

Всички обичаме анимационните филми...

О, я стига, знаем, че гледате само филми на Микеланджело Антониони и чат-пат на Райнер Вернер Фасбиндер, но признайте си - не сте ли поплаквали, гледайки тайно я "Малката русалка", я "Цар Лъв", я някоя друга приказка, решена в анимирани рисунки?

Не отговаряйте, няма нужда да ни казвате "не", при положение че анимационните филми и до момента са сред най-гледаните неща в българските, а и в световните киносалони.

Скоро ви разказвахме за рекордьорите по награди и номинации ОСКАР.

Спомняте си, че Уолт Дисни е все още недостижим на върха със своите 59 номинации и 29 награди.

Задавали ли сте си въпроса обаче #КОЙ????

Кой стои зад анимационните герои, които толкова много обичаме (е, хайде, децата ни ги обичат, а ние се правим, че сме големи и вече не ни интересуват).

От Offnews Култ решихме да поогледаме емблематичните анимационни ленти и да видим чии са гласовете на различните герои, които радват почитателите на анимационното кино.

Да започнем с тези, които никога не сте очаквали да чуете като гласове на анимационни герои.

Например коравия батка Вин Дизел.

Неговият приятен гласец можете да чуете като гласа на Железния гигант в едноименния филм "The Iron Giant" на режисьора Бард Бърд.

Разбира се, бате Вин не е сам, защото гласът си е дала и Дженифър Анистън, която озвучава героинята Ани Хюс.

Какво да кажем обаче за добрият стар чичо Ринго Стар? Да, същият Ринго, онзи култов барабанист на, както казваха по времето на соца - "Бийтълсите"?

Бай ви Ринго озвучава не един, а цяла банда патоци в анимационната лента "Кураж, страхливо куче" на Cartoon Network.

Какво да кажем за легендата Франк Синатра, който озвучава не герой а... пеещ меч в култовата игрално-анимационна лента "Кой натопи заека Роджър"? В нея симпатичният и леко грозноват Боб Хоскинс беше влюбен в анимационна мацка и се опитваше да спаси анимационен заек.

Мег Райън и Мартин Шийн дават гласовете си на героите доктор Блайд и Слайд Слъдж в анимацията "Капитан Планета".

Деми Мур озвучава Есмералда в анимацията "Парижката света Богородица", а Манди Мур е принцесата в "Рапунцел и разбойника".

Актьорът Роуан Аткинсън се включва в лентата на Дисни "Цар лъв" и озвучава папагала Зазу.

Впрочем, видно и от снимката, съвсем спокойно батко ви Роуан можеше да изиграе папагала, вместо да чака аниматорите да го рисуват, но това е друга тема.

В родните киносалони анимационните ленти също вървят с гласовете на родни звезди.

Всички помним култовия дублаж на Любен Дилов-син, който даде характерният си изказ на героя Даркос от филма "Артур и войната на двата свята".

В новата версия на "Красавицата и звяра" можете да чуете песни на Веси Бонева и Орлин Павлов.

Впрочем Орлин, когото ние много харесваме, дублира и зайчето Питър в едноименния филм.

Най-актуалната анимационна лента за месец януари - филмът "Овца или вълк 2: Голям прас" тръгна по екраните у нас с гласовете на Ненчо Балабанов, Рафи Богосян и Михаела Филева, които направиха и сериозна рекламна кампания на новия анимационен хит.

В световен мащаб гласовете си в различни анимационни ленти са давали още: Хоакин Финикс - "Братът на мечката" 2003 (Кенай), Орсън Уелс - "Трансформърс" (Уникорн);

Сигорни Уийвър -"УОЛ.И", озвучава компютъра на Аксиом, Робърт Дауни Джуниър - "Семейният тип" (Патрик Пьотършмит);

Мел Гибсън - "Покахонтас", озвучава Джон Смит, Джордж Клуни - "Саут парк: По-голям, по-дълъг и необрязан" (д-р Гуаш), Брус Уилис - "Дребосъчетата се развихрят", озвучава Спайк.

Изобщо, да дадеш гласа си на анимационен филм вече не е някаква дребна халтура, а престижна работа.

Припомняме ви, че в "Шрек" можете да чуете накуп гласовете на Еди Мърфи, Майк Майърс, Камерън Диас, Антонио Бандерас, Джъстин Тимбърлейк, Рупърт Еверет и дори въздесъщата телевизионна легенда Лари Кинг.

А сега е време да ви напомним, че гледането на анимационни филми може да не е толкова престижно, колкото гледането на сутрешните блокове на родните телевизии, където също имаме анимационни покемони, които се опитват да играят политици.

Там, в политиката, също давате глас на някой друг.

Но в лошия смисъл на думата...

Стискаме палци на Меган Миракъл и се надяваме, че нейният глас ще озвучи някоя готина героиня, защото на една принцеса, па макар и извършила "Мегзит" не и отива да озвучава някой дебилен герой, па дори и в анимационна лента...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови