Евроспорт излъчва всички стартове от световното по биатлон

Коментаторът Ангел Искрев се надява Милена Тодорова да ни изненада приятно

OFFNews 12 февруари 2020 в 13:53 1937 0

Италианският зимен център Антхолц-Антерселва приеме за шести път в историята си световното първенство по биатлон, което стартира на 13 февруари и ще продължи до 23-и. Евроспорт ще излъчи всички стартове от атрактивната надпревара. 

България ще бъде представена от 9 биатлонисти. При мъжете това са европейският шампион Красимир Анев, както и сребърният медалист от Световното първенство и спортист на България за 2019 година Владимир Илиев. Към мъжката група се присъединяват Димитър Герджиков, Антон Сипанов и Владимир Оряшков.

При жените ще бъдем представени от Мария Здравкова, Даниела Кадева, Дафинка Коева, както и от младата сензация Милена Тодорова, от която очакваме нова порция радостни емоции след фурора на световното за юноши и девойки.

В материал в българската секция на сайта си, спортният канал запознава зрителите с най-интересните факти преди шампионата.

"За първи път едно от най-магнетичните места в биатлона прие първенството през далечната вече 1975, а година по-късно само спринтовата дистанция. Седем години по-късно бе третото издание на италиански сняг, последвано от домакинства през 1995 г и за последно през 2007-а.

Ако попитате всеки биатлонист за Антхолц-Антерселва, всеки би отговорил, че това е изключително място, но малцина стигат до триумфа, заради голямата надморска височина и благоприятни условия за стрелба.

“Влюбих се в това място много отдавна, но това не ми помага да печеля особено често” - каза през 2018 г. седемратният носител на Световната купа Мартен Фуркад.

Французинът има едва две победи тук и сега е твърдо решен да промени това. Срещу него ще се изправи големия му опонент от последните няколко сезона Йоханес Тингнес Бьо. Норвежецът отсъства в първите два кръга от календарната година и това даде възможност на Фуркад да облече жълтия стартов номер отново.

Когато, обаче, Бьо се завърна в Поклюка, той отново беше на върха. Това прави предстоящия шампионат при мъжете трудно предвидим. Самият Йоханес Бьо има пет победи в италианския зимен център, а статистиките му през този сезон са изумителни — средно 53 точки на състезания в първите три кръга и 54 в следващите три.

Голямата цел пред носителя на Световната купа е да оправдае очакванията към него след провала от последния световен шампионат в Йостерсунд миналата година.

Френският отбор няма да разчита само на Фуркад, а още на супер силните Кентан Фийон Майе, Антонен Гигона, Емилиан Жаклен и Симон Дестьо. Германия също разполага със силни козове в лицето на Бенедикт Дол, Йоханес Кюн и Арнд Пайфер. Не трябва да се забравят и традиционно силните шведи, както и руснаците.

Българският отбор ще разчита на добрата си подготовка на голяма надморска височина и повторение на изключителното постижение на Спортист на година Владимир Илиев, който спечели сребро на последния световен шампионат в индивидуалната дисциплина. За целта той трябва да превъзмогне малките трусове в стрелбата през този сезон. На добър резултат е способен и Красимир Анев, който също трябва да подобри своята стрелба.

Големият въпрос при дамите е дали Тирил Екхоф ще продължава да доминира по този начин. Норвежката е неудържима след победата си в Хохфилцен и заедно с треньора си Патрик Оберегер правят чудеса след чудеса.

Сред големите фаворитки за медали отново са Доротея Вирер и Хелена Йоберг, които правят страхотен сезон досега. Не трябва да забравяме и силните Кайса Макарайнен, Жулиа Симон и Жустин Бреза.

Световният шампионат в Антхолц е перфектният шанс за Милена Тодорова да натрупа опит на най-високо ниво и да надгради над трите си медала младежкото световно първенство.

Световното първенство започва на 13 февруари в ефира на Евроспорт и завършва на 23 февруари. През цялото време с любителите на биатлона ще бъдат дългогодишните коментатори Ива Шкодрева - Карагьозова, Асен Спиридонов и Ангел Искрев, който има големи очаквания за предстоящия шампионат:

"Световното в Антхолц ще бъде едно от най-интересните през последните години. Предпоставките затова са много. И при мъжете, и при жените виждаме по един голям фаворит в лицето на Бьо и Екхоф, но историята показва, че големите форуми са изключително непредвидими и рядко големите фаворити печелят. Очаквам с нетърпение поредното добро класиране на Владимир Илиев на световно първенство и силно се надявам Милена Тодорова да ни изненада приятно в Италия."

Програма:

13/02 – 15:15 – Смесена щафета

14/02 – 15:15 – Спринт, жени

15/02 – 15:40 – Спринт, мъже

16/02 – 13:45 – Преследване, жени

16/02 – 15:45 – Преследване, мъже

18/02 – 15:05 – Индивидуално, жени

19/02 – 15:05 – Индивидуално, мъже

20/02 – 16:15 – Единична щафета

22/02 – 12:45 – Щафета, жени

22/02 – 15:40 – Щафета, мъже

23/02 – 13:00 – Масов старт, жени

23/02 – 15:30 – Масов старт, мъже

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!