Атлетите в Пекин заляха организаторите на олимпиадата с оплаквания

OFFNews 08 февруари 2022 в 13:37 4680 0

Снимка Getty Images

Атлетите на олимпийските игри в Пекин заляха организаторите с оплаквания заради екстремните условия при тренировките и стартовете, правилата за карантина и храната.

Температурите падат до -20 градуса, а оголените хълмове не спират вятъра и често усещането е за -30.

Шведската делегация призова състезанията по ски бягане да се провеждат по-рано през деня, за да се предпазят спортистите от ниските температури - след като шведската атлетка Фрида Карлсон беше забелязана да трепери и бе на косъм от колапс в края на женския си скиатлон на 7,5 км + 7,5 км в събота.

Според правилата на Международната федерация по ски състезанията не могат да се провеждат, когато температурите са по-ниски от -20С.

По време на състезанието на Карлсон в събота бяха измерени -13 С, но мениджърът на шведския отбор Андерс Бистром заяви пред репортери, че температурите са били по-близо до -31 С, като се вземе предвид и студеният вятър.

"Имаме границите на студа, но не знам дали измерват и ефекта на вятъра", каза г-н Бистром пред информационна агенция Ройтерс в неделя.

За екстремните температури съобщи и председателят на българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска. При откриването на Игрите пред БНТ тя коментира, че международната федерация по биатлон преговаря с организаторите за изместване на стартовете, които бяха планирани по залез слънце. Дафовска добави, че засадената едва наскоро гора не спира силните пориви на вятъра и за да може да предпазва, ще са необходими около 30 години.

По време на Игрите бяха регистрирани няколко случая на COVID-19 - сред спортисти и екипите на отборите. Така правилата за карантина станаха друг повод за недоволство.

Китай положи много усилия, за да предотврати разпространението на вируса - не допуска чуждестранни зрители и забранява продажбата на билети на широката публика. Медиите, спортистите и наблюдателите се държат в обособени "балони", като според правилата всеки, който влезе в тези зони, трябва да бъде напълно ваксиниран или да прекара 21 дни под карантина. Правилата предвиждат тези, които имат симптоми, да бъдат отведени в определена болница, а тези, които нямат симптоми, остават в изолационно съоръжение. Те остават там, докато не дадат два пъти отрицателен тест в разстояние от 24 часа.

В началото на миналата седмица белгийската състезателка по скелетон Ким Мейлеманс публикува пост в Instagram, в който твърди, че е била премествана от един изолатор в друг.

"Дори не сме сигурни дали някога ще ми бъде позволено да се върна в олимпийското село", каза тя във видеото. "Не съм сигурна, че мога да издържа още 14 дни и олимпийското състезание, докато съм в тази изолация."

По-късно в изявление МОК съобщи, че ще ѝ бъде предоставена стая в олимпийското село и че е "готов да я подкрепи".

Полската състезателка по кънки бягане Наталия Малишевска също твърди, че неочаквано е била освободена от карантина в нощта преди квалификацията и била върната обратно в изолация часове преди състезанието след положителна проба за COVID.

"Вече не вярвам в нищо. В никакви тестове. Никакви игри. Това е голяма шега за мен", написа тя в Twitter.

Руската състезателка по биатлон Валерия Васнецова изрази разочарованието си от хранатa, предоставяна на атлетите в изолация, като публикува в Instagram това, което по думите ѝ е "закуска, обяд и вечеря вече пет дни".

Пред репортери в понеделник спортният директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кит Макконъл заяви, че условията на изолация на спортистите са основен приоритет и че се предприемат мерки за справяне с "индивидуалните обстоятелства, които все още са предизвикателство".

Междувременно други похвалиха решителните усилия на Китай да осигури сравнително свободни от вируси игри, включително дълбоко почистване на спалните кабини между потребителите, редовно пръскане с дезинфектант и разполагане на роботи в кухните и баровете за приготвяне и разпределяне на храната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!