Красимир Анев си пожела повече пари за биатлона

Европейският шампион на 20 км е станал приятел с Кубрат Пулев и стиска палци на ЦСКА

OFFNews 14 април 2019 в 14:42 2240 0

Европейският шампион по биатлон на 20 километра Красимир Анев си пожела повече пари за спорта на фона на успехите през последния сезон в който Владимир Илиев спечели медал от световното. Анев беше гост в предаването „Код Спорт“ по "ТВ+" и отново беше интересен събеседник.

"Тази титла беше върхът в моята кариера. След като толкова пъти му убягваше златния медал, в крайна сметка се радвам, че този път се случи и успях да го дочакам", коментира Анев.

"Засега съм се отдал на почивка и очаквам да се появи по-голяма жажда за тренировки. Даже не съм си позволил да отделя време да анализирам сезона, но съм сигурен, че личният ми треньор вече работи върху това, а може и да е свършил. Очаквам да ми се обади, да направим анализ на изминалия сезон, да погледнем плановете за в бъдеще и да ги представим на федерацията", добави състезателят. Той не е сигурен дали ще продължи и до олимпиадата в Пекин, когато ще е на 33-34 години.

"По принцип не гледам чак до олимпиадата. Много пъти казах, че не мисля, че ще продължа чак до олимпиадата. Но все пак трябва да се съобразявам и с други неща. Решението дали ще се откажа не зависи изцяло от мен. Времето ще покаже, да не конкретизираме нещата още отсега", призова Анев.

"Да, като цяло наистина последните два сезона бяха доста тежки за нас. В олимпийската година не успяхме да се реализираме на самата олимпиада. Но там другите държави са доста подготвени и с доста по-големи инвестиции. За тях олимпиадата е едно изключително ценно състезание, както и за нас, естествено. Това са едни от причините да не успеем там. Покрай олимпиадата пропуснахме двата ми медала на европейското първенство. Смятам, че от федерацията не успяха да го отчетат като някакъв успех.

А това беше единственият успех тогава. Последните два сезона бяха много тежки, включително и този. Хубавото е, че направихме по няколко добри старта с Владо и ни се падна така, че да са на големи първенства. Имаме много пропуски и в логистичен план, и в организационен. Смятам, че е по-добре да се правят по-добри финансови разчети за в бъдеще, да знаем кой с колко пари разполага, за какво и къде може да ги харчи. За да се управляват финансите по-добре, защото министерството на спорта ни осигурява финансирането, но ние трябва да бъдем доста по-съсредоточени върху подготовката и върху изхарчването на сумите конкретно за подготовка.

Почти изцяло съм на финансиране от министерството на спорта. Има си наредба, според която при завоюван медал от европейско, ти се полагат определени финансови средства. Винаги от федерацията са ни ограничавали с тази финансова рамка и не сме виждали кой знае колко голяма финансова помощ от федерацията. Но все пак важното е да вървим напред. Появата на един сериозен спонсор ще ме изстреля напред. Мога да инвестирам в повече ски, а подборът на ски е много важен за нас.

Има и други неща, в които може да се инвестира – по-добра логистика, по-добро научно и медицинско обезпечаване. Не искам да прозвучи така, че отделяните средства от държавата са малко за мен. Все пак успяваме да закърпим ситуацията, но ако искаш да имаш успехи в биатлона, са нужни много, много средства. Винаги даваме за пример най-добрия латвиец. Може би на хората вече им става досадно, но и сравнението между държавите е горе-долу еднакво, затова сме избрали да даваме за пример биатлонист от Латвия. При него сумите са огромни – около 100-120 хиляди евро на година отиват за неговата подготовка, а има и огромен екип", каза още Анев. Той се спря и на темата за "астматиците" в биатлона, чийто брой се крие от официалните власти.

"На един от конгресите на международния съюз по биатлон Катя Дафовска беше задала този въпрос, което прави чест. Беше отговорено уклончиво, не беше назована конкретна бройка на тези спортисти, а за имена е абсурд да се изнесе информация", добави Анев, който посочва Белмекен като любимо място за тренировки. Именно там той се запознава с боксовата ни звезда Кубрат Пулев и двамата се сприятеляват.

"В миналото мнението ми за него беше доста по-резервирано, но когато успях да го опозная, разбрах, че е страхотен човек и мъжкар. Преди европейското бяхме горе. Той се готвеше за своя мач. Сприятелихме се много. Дори успя да ми вдъхне кураж и да ме надъха в типичния негов стил: „Ти си българин, ти можеш!“ Виждаше колко много се трудя и беше един от първите, които ме поздравиха за европейската титла", допълва Анев, който следи с интерес и първенството ни по футбол, като признава, че стиска палци на ЦСКА.

"Вече второ поколение в семейството ми сме цесекари. В тази връзка, естествено, ми се иска ЦСКА да спечели шампионата, който тази година е доста завързан", завършва биатлонистът ни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови