Жертвите на COVID-19 надхвърлиха 5 милиона души

Коронавирусът е третата водеща причина за смърт след сърдечните заболявания и инсулта

OFFNews 01 ноември 2021 в 14:33 2253 0

Снимка Pixabay

Жертвите на COVID по света надхвърлиха 5 милиона по-малко от две години след началото на пандемията. Кризата не само опустоши бедните страни, но смири и състоятелните хора от държави с първокласна здравна система, пише Асошиайтед прес.

Почти половината от смъртните случаи са докладвани от САЩ, Европейски съюз, Великобритания и Бразилия, които съставляват 1/8 от световното население. Само в САЩ са регистрирани над 740 000 жертви на инфекцията, повече от която и да било друга нация.

„Това е определящ момент в живота ни“, заяви д-р Алберт Ко, специалист по инфекциозни болести в Училището по обществено здраве в Йейл. „Какво трябва да направим, за да се защитим, за да не стигнем до още 5 милиона?“

Броят на жертвите според университета "Джонс Хопкинс" е приблизително равен на населението на Лос Анджелис и Сан Франциско, взети заедно. Според оценките на Института за изследване на мира в Осло, смъртността от коронавирус се конкурира с броя на убитите в битки между нациите от 1950 г. насам. В световен мащаб COVID-19 сега е третата водеща причина за смърт след сърдечни заболявания и инсулт.

Поразителната цифра почти със сигурност е занижена поради ограничените тестове и хората, които умират у дома без медицинска помощ, особено в бедните части на света, като Индия.

През изминалите 22 месеца на пандемията горещите точки се местят, превръщайки различни региони на картата на света в червена зона. Сега вирусът удря Русия, Украйна и други части на Източна Европа - там, където слуховете, дезинформацията и недоверието в правителството спъват усилията за ваксинация. В Украйна е напълно ваксинирано едва 17% от възрастното население, а в Армения само 7%.

Привидното разминаване между богатството и здравната култура е парадокс, върху който експертите ще разсъждават с години. Но моделът, който се очертава в големия мащаб, когато се сравняват нациите, е различен, погледнат отблизо. Във всяка богата страна най-засегнати са по-бедните квартали.

В САЩ например COVID-19 е засегнал най-сериозно чернокожите и испанците, които по-често живеят в бедност и имат по-ограничен достъп до здравни грижи, пише Асошиейтед прес.

„Когато погледнем кризата "под микроскоп", виждаме, че във всяка страна най-уязвимите са пострадали най-много“, казва Ко.

Богатството също изиграва роля в глобалната кампания за ваксиниране и богатите страни са обвинени в блокиране на доставките. САЩ и други развити държави вече прилагат бустерни дози, докато милиони в Африка не са получили нито една доза.

Африка остава най-слабо ваксинираният регион в света, едва 5% от населението от 1,3 милиарда души е напълно обхванато.

В изявление на генералният секретар на ООН Антониу Гутериш липсата на солидарност между държавите беше наречена "глобален срам".

Пандемията обви земното кълбо в скръб и изтласка оцелелите до точката на пречупване.

В Кампала, Уганда, Сиси Кагаба загубва 62-годишната си майка на Коледа и 76-годишния си баща дни по-късно.

„Коледа никога няма да бъде същата за мен“, казва Кагаба, активист в борбата с корупцията в източноафриканската страна, преминала през множество локдауни и все още с полицейски час.

"COVID промени живота ми“, каза 32-годишната Рина Кесарвани, майка на две момчета, оставена да управлява скромния магазин за хардуер на покойния си съпруг.

Съпругът ѝ Ананд Бабу Кесарвани почива на 38 години по време на невиждания ръст на COVID-19 в Индия по-рано тази година. Вълната блокира една от най-недофинансираните обществени здравни системи в света и убива десетки хиляди, тъй като болниците остават без кислород и лекарства.

В Бергамо, Италия, мястото на първата смъртоносна вълна в Западна Европа, 51-годишният Фабрицио Фиданса е лишен от последно сбогуване, докато 86-годишният му баща лежи в интензивно отделение без шанс да оцелее. Повече от година по-късно Фабрицио все още не може да се примири със загубата.

„Не успях да го видя през последния месец от живота му", казва Фиданза, който често посещава гроба на баща си. „Това беше най-лошият момент в живота ми. Но идването на гроба му всяка седмица ми помага."

Днес 92% от населението над 12 години в Бергамо има поне една доза ваксина. Това е най-високото имунизационно покритие в Италия. Директорът на болница "Папа Йоан XXIII" д-р Стефано Фагиуоли казва, че това е резултат от колективната травма на града, от времето когато воят на линейките е бил постоянен.

38-годишната Латаша Греъм все още получава почти всеки ден писма на съпричастност, след като 17-годишната ѝ дъщеря Джо Керия почива от COVID-19 през август - дни, преди да започне последната си година в гимназията. Тийнейджърката, погребана с балната си рокля, е искала да бъде хирург-травматолог.

„Убедена съм, че щеше да се справи“, казва майка ѝ, сломена от загубата.

В Рио де Жанейро Ерика Мачадо открива името на баща си в списък с имена, гравирани върху стоманена скулптура в гробището "Пенитенсия".

„Баща ми беше любовта на живота ми, най-добрият ми приятел“, казва 40-годишната продавачка Мачадо, която пътува от Сао Пауло, за да посети монумента, където е отбелязано името на баща ѝ. "Той беше всичко за мен."

Текстът е подготвен от кореспонденти на агенцията в цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови