Здравната комисия прие на първо четене критериите за избор на подуправител на НЗОК

OFFNews 20 юли 2023 в 15:25 686 0

Йорданка Пенкова

Снимка БГНЕС

Йорданка Пенкова

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, с който се прецизират реда за избор, критериите за номиниране и правомощията на подуправителя на здравния фонд.

Законопроектът е внесен от Васил Пандов и Костадин Ангелов и бе приет на първо четене без дебат, с 15 гласа "за" и 3 "против".

Аргументът на вносителите е, че в сега действащото законодателство е възприет модел на избор пряко от Народното събрание на лицата, които заемат длъжност подуправител на важни органи на управление или фондове, които разходват средства, набрани от системата на задължителното осигуряване.

Такъв е моделът в Кодекс за социалното осигуряване и в Закон за БНБ относно избора на подуправители на НОИ и на БНБ. Изборът на подуправителя на НЗОК от страна на Народното събрание преодолява слабостите на модела на еднолично назначение на подуправителя от управителя без обществен дебат и публична проверка на качествата на подуправителя, се посочва в мотивите на текста.

В законопроекта критериите за избор на подуправителя се изравняват с тези на управителя, тъй като в много случаи подуправителят носи същата отговорност за управлението на публичния фонд, мотивират се вносителите.

Текстовете прецизират правомощията на подуправителя на НЗОК, които са уредени самостоятелно на законово равнище от тези на управителя на НЗОК.

Законодателните промени се наложиха след като първата процедура за избор на управител се провали. Кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се оттегли в деня на вота по лични причини, а съперничката ѝ проф. Жени Стайкова не събра нужните гласове.

В сряда народните представители гласуваха мандатът на временно изпълняващата длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова да бъде удължен до избора на нов управител, без да се фиксира срок, в който това трябва да се случи.

В момента единственият кандидат за поста е икономистът Станимир Боянов Михайлов, номиниран от ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки