Подуправителят на НЗОК ще може да управлява държавния здравния фонд за милиарди безкрайно дълго

Депутатите премахнаха 6-месечния срок за избор на нов управител по предложение на Костадин Ангелов

OFFNews 19 юли 2023 в 10:34 2203 1

НЗОК

Снимка Янка Петкова

Национална здравноосигурителна каса

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще изпълнява функциите на управител до избор такъв без фиксиран срок. С предложението за промени в Закона за здравното осигуряване, направено от депутата от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов, отпадна 6-месечният срок за избор, предвиден в закона.

Проектът беше приет с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. До внасянето на промени се стигна след като предсрочно бе освободен от длъжността проф. Петко Салчев, бивш управител на здравния фонд. До момента временно изпълняващ длъжността е Йорданка Пенкова. 

Депутатите не приеха предложението на народния представител от ИТН Андрей Чорбанов срокът за избор на нов шеф на НЗОК да е два месеца. Предложението му беше отхвърлено и при второто четене на проекта в здравната комисия.

"Мнозинството се наложи, а това е лош сигнал към всички изборни длъжности и формата на удължаване на техните мандати", коментира депутатът от ИТН след гласуването.

Едновременно с предложението за премахване на 6-месечния срок за избор на нов управител на НЗОК беше гласувана и процедурата за избор на нов, тъй като при предишното гласуване кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се оттегли в деня на вота по лични причини. Единственият друг кандидат проф. Жени Стайкова, предложена от БСП за България не получи одобрението на по-голямата част от народните представители.

Прието бе подуправителят на Касата също да бъде избиран от Народното събрание.

В стартиралата нова процедура единственият кандидат за шеф на здравния фонд е предложеният от ПП-ДБ икономист Станимир Михайлов, когото Комисията по здравеопазването ще изслуша на 24 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!