Започват проверки и в лабораториите заради забавени резултати от тестове

Ангелов: Не съм размахвал пръст на лекарите, а на директорите на болници

Янка Петкова 02 ноември 2020 в 14:30 3489 0

Снимка Христо Касабов/БТА

Не съм размахвал пръст на българските лекари, напротив, моите уважения, но не мога да не бъда гневен на директорите, които не осигуряват изисканите със заповед легла за пациенти с коронавирус. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов на брифинг пред Центъра за спешна медицинска помощ в столицата.

"Упреците ми са към тях, лично ще направя проверки. От днес тръгват и контролни проверки по лабораториите. Има сериозен проблем със забавянето на качването на резултатите от тестовете. Съгласно договорите им със здравното министерство това трябва да става до 9 часа сутринта на следващия ден. Голяма част от случаите, които ще бъдат  обявени утре, са резултат от такова забавяне", каза Ангелов и допълни - "Всички са изключително уморени, но може да се назначат още хора, държавата плаща много пари за правенето на тези тестове."

Той коментира още, че заради забавянето в лабораториите се бави и карантинирането от РЗИ и назначаването на лечение от личния лекар. Докато започне действа карантината, човекът вече се е излекувал или е изтекъл действителният срок за домашна изолация, обясни здравният министър.

Проверката ще се извършва от ИА "Медицински надзор".

Увеличава се капацитетът на Спешна помощ в столицата

В момента на разположение на ЦСМП са 25 линейки. От днес започват работа още 10 коли, предоставени от МВР. 6 от тях са оборудвани с кислороден апарат. Те ще бъдат обслужвани от парамедици или фелдшери. Целта е да поемат по-леките случаи на коронавирус. В сряда ще бъдат доставени още 17 чисто нови линейки за нуждите на Спешната помощ в София град, стана ясно още от брифинга.

Колко са реално леглата за ковид лечение в столицата

От 1200 легла "по списък" до момента са разкрити около 700. Въпреки че има издадена заповед, все още голяма част от софийските болници болници не са направили необходимото, каза здравният министър.

"Не съм съгласен, че сме закъснели. Министър съм от 24 юли, след 3-4 дни издадох заповед за разкриване на легла в системата. Ако това беше направено, нямаше да има такъв проблем. Този, който не е спазил заповедта, ще си получи санкцията. Това са ръководителите на лечебни заведения, които не си вършат работата, уточни министърът.

Той отново декларира, че в момента в който се изчерпат медиците, ще бъде първият, който ще влезе в ковид отделение.

"Нямам никакви страхове и притеснения, ако си носим личните предпазните средства, няма да се заразим. Процентът на заразени колеги в ковид отделенията е нулев, защото спазват мерките", каза Ангелов.

Той уточни, че на въпроси за случая с линейката, която престоя 2 часа пред Четвърта МБАЛ в столицата, ще отговори след като приключи проверката. Днес му предстоят срещи с представители на частните линейки в столицата и с таксиметрови компании, за да се търси вариант за включването им в превозването на болни.

Как се процедира със спешните случаи

Екипи на Спешна помощ установяват състоянието на пациента на място, правят бързи антигенни тестове и вземат решение дали да бъде хоспитализиран или оставен за домашно лечение, каза шефът на ЦСМП д-р Георги Гелев.

"66 са били посещенията за ковид вчера. 80% са с доказан PCR. От тях 18 са хоспитализирани, другите не са имали нужда и не е било необходимо да викат линейка. Просто болните се паникьосват и искат успокоение от "бяла престилка", каза д-р Гелев.

Той обясни, че в Координационния център работят екипи на Спешна помощ, които извършват необходимия триаж, така че да се прецени с каква кола да бъде извозен болният - напълно оборудвана или от предоставените от МВР бусове.

Според д-р Гелев с бусовете от МВР екипите, които ще ходят по адреси, стават 35, след добавянето на новите линейки от сряда, близо 60 екипа ще работят на територията на столицата, което по думите му е напълно достатъчно към момента.

Директорът на ЦСМП каза още, че организацията на е била забавена, защото Координационният център е разкрит на 1 септември, когато се е появила тенденция за повишаване на случаите: 

"Обстановката е динамична. Не може да се разкрият 1200 легла още през август и те да стоят празни и специалистите да бездействат. В столицата има близо 80 болници, 10-ина отговарят на първата атака, когато се изчерпат техните възможности ще се включат другите", увери д-р Гелев.

Заразените медици от Спешната помощ в столицата в момента са 17. Те са под карантина, защото са положителни, но нямат клинична картина. Дефицитът на кадри се компенсира с извънреден труд ежедневно, обясни шефът на Спешната помощ в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews