Замесените в схемата за трансплантации са действали в условията на организирана престъпна група

OFFNews 04 юни 2021 в 08:40 9450 2

"Това е престъпление, носи се наказателна отговорност." Така адвокатът по медицинско право Мария Петрова коментира изнесената от здравния министър Стойчо Кацаров информация, че трима чакащи за чернодробна трансплантация в болница "Лозенец" (бивша Правителствена) са били прередени след телефонно обаждане и е бил трансплантиран човек, който "заема много висок пост в държавната администрация, може би най-високият".

След това и други скандални разкрития, огласени от министъра вчера, той освободи целия Съвет на директорите. Уволненото ръководство впоследствие отрече всичко казано от министър Кацаров.

Изпълнителен директор на бившата Правителствена беше проф. д-р Любомир Спасов, два мандата декан на Медицинския факултет на Софийския университет.

"Когато не се спазва установеният ред за извършване на подобен род операции, в частност трансплантации, това е престъпление. Наказателна отговорност се носи", каза адв. Петрова.

"От казаното от министъра имаме всички основания да смятаме, че от медицинска гледна точка трима души са били по-подходящи. Тези хора могат да потърсят отговорност от държавата, ако думите на здравния министър се докажат", категорична е тя. Според нея всички замесени в случилото са действали като „организирана престъпна група”.

"Пази Боже, ако нещо се случи с някой от тях! Как ще обезпечим процеса и ще обясним защо, заради действията или бездействията на държавната администрация, един човек страда, търпи вреди или, не дай Боже, е починал?

Не знам какво се е случило в детайли - кой се е обадил, дали се е обадил, как се е обадил, но всички тези хора действат в условията на организирана престъпна група, защото никой не може да ме убеди, че това нещо се е случило веднъж, спорадично. Още повече, че не вярвам тези документи да могат толкова бързо да бъдат преправени, в системата да бъде въведен пациент с код "спешен" едва на следващия ден, без знанието на всички контролни органи, включително и на служители вероятно в Министерство на здравеопазването към онзи момент”, добави адвокатът.

За нея са силно притеснителни думите на д-р Кацаров, че донорите и реципиентите при други трансплантации не са роднини, което също нарушава правилата. Адвокатът подчерта, че контролът трябва да се налага от Изпълнителната агенция по трансплантация.

„Ако тези действия се случват от 2019 г., моят въпрос е защо едва сега, може би заради смелостта на министър Кацаров, ние разбираме за тези неща? И хубаво са сезирали ГДБОП и ДАНС, къде е прокуратурата и, в частност, Специализираната прокуратура? Защото аз 2018 г. на световен конгрес по медицинско право изложих такава разработка - именно за медицинския туризъм като възможност и право на здраве и като заобикаляне на закона. Това за всички, които работим в сферата, не е нещо ново."

На въпрос какво наказание могат да очакват замесените адв. Петрова отговори:

"Нека първо да го докажат и да видим дали наистина са действали организирано като група, или е било неорганизиран акт, но те трябва да понесат съответната наказателна отговорност. Вярвам, че ако при тези данни, изнесени от д-р Кацаров, няма човек, който да понесе наказателна отговорност, трябва всички като общество да се съмняваме не само в системата на здравеопазването, но и в правосъдната ни система.

(...)

Очаквам да видя обвинителни актове, очаквам да видя дела в съда”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!